A kora ősz jó időszak a kertész számára, hiszen sokszor gyönyörű napsütésben, kellemesen meleg, de nem túlságosan forró hőmérsékletben tölthet időt a kertjében. Gondolom ezzel te is így vagy. A szép időben pedig még a rád váró, rengeteg ilyenkor esedékes munkához is könnyebben fogsz hozzá. Mert feladat van bőven. Nézzük is a legsürgetőbbeket.

1. Ahogy egyre üresednek meg az ágyások, folyamatosan feláshatod és megtrágyázhatod őket. Így egyszerre nem megy el olyan sok idő a munkára, tehát ha csak egy kevés időd van, akkor is hasznosan tudod tölteni a kertben. Ez az időszak ugyanis a legalkalmasabb, hogy jó mélyre tudjon kerülni a trágya, és mélyebbé váljon a termőtalaj réteg. Így a sok fáradozás tavasszal meg fogja hozni a gyümölcsét. Némelyik ágyásba ültethetsz lóbabot, mivel az később nagyon jó zöldtrágya lehet.

gyümölcsfa permetezése

Ősszel is kell permetezni. Fotó: 123rf.com

2. A komposztládádról se feledkezz meg. Az utolsó nyár végi fűnyírások alkalmával keletkezett kaszálék most már nem maradhat a füvön, hiszen a csapadékos időjárás és a hidegebb reggelek miatt elvonja azt a kevés fényt is a gyeptől, ami ilyenkor jut neki. Ráadásul levegőzni sem tud, ha rajta rohad a levágott fű. Viszont a kaszálék remek adalék a komposztodhoz. Tegyél bele minden növényt, amit csak tudsz, majd takard le, hogy ne ázzon át teljesen. A lényeg, hogy melegben legyen. A fekete nadály a komposztba kerülve gyorsabban beindítja a bomlást.

3. Ne bosszankodj a lehullott levelek miatt. Természetesen nem maradhatnak ott a talajon, hasonló okok miatt, mint a levágott fű. De az eltüntetésük műanyag zsákok és égetés nélkül is könnyen megoldható. Egy részük mehet a komposztba, a többihez pedig készíthetsz tárolót. Ehhez szúrj le négy oszlopot, és kerítsd be dróthálóval. Gyűjtsd bele a leveleket, majd hagyd ott egy évig. A töredékére fog csökkenni a mennyiség, és mehet a komposztba.

4. Ne feledd, hogy még mindig lehetőséged van az ültetésre. Dughagymát, fokhagymát, lóbabot feltétlenül ültess. De ne feledkezz meg a salátáról és a spenótról sem.

5. Takarítsd ki az epred ágyásait. Távolítsd el az esetlegesen ott maradt rohadt szemeket, leveleket, és szabadítsd meg a növényeidet az indáktól.

6. Ha van üvegházad, takarítsd meg az üvegeket. Az őszi időszakban sokkal kevesebb a napfény, ami a koszos üvegen keresztül kevésbé képes bejutni. A tiszta ablakkeretek pedig nem fogják vonzani a bogarakat.

7. Vágd le a letermett szeder vesszőket.Távolítsd el a beteg hajtásokat is. Metszd meg a növényt, hogy tavasszal a ritkításnak köszönhetően sokkal több napfényhez juthasson.

8. A bogyós gyümölcsöknek most a legkedvezőbb a telepítési időszaka. A szedret tavasszal, de a többi bogyóst ilyenkor érdemes hát telepíteni. Ügyelj rá, hogy egészséges sarjakat vásárolj.

9. Most telepítheted a málnát. A málnasarj életképességét a gyökérről és a rügyekről állapíthatod meg. Az egészséges hajtásrészek három jól látható, fejlett rüggyel rendelkeznek. Ez nagyon fontos, hiszen ezeken múlik a következő év termése. Nagyon fontos ezen kívül, hogy a telepítendő málnatöveknek fejlett és egészséges legyen a gyökérzete. Amint megvásároltad a töveket, azonnal ültesd el, mert nagyon hamar ki tudnak száradni. Ha málnát telepítesz, keress neki szélvédett helyet és gondoskodj róla, hogy humuszban és tápanyagban gazdag földet kapjon. A töveket 40-50 cm távolságra ültesd egymástól úgy, hogy a rügyeket 5 cm vastag föld takarja. Amikor elvégezted a telepítést, takard be a talajt mulcsréteggel.

avar a kertben

Az avar hasznos is lehet. Fotó: 123rf.com

10. Most dugványozhatod a rozmaringot, a babért. Távolítsd el az alsó leveleket, mártsd a dugványokat hormonporba, majd jó minőségű virágföldet tartalmazó kis cserepekbe ültesd el őket. Tartsd a talajt nedvesen, és helyezd a cserepeket szélvédett, árnyékos helyre.

11. Szánj időt a sövényed rendbe tételére. Nyáron épp csak arra jut idő, hogy lecsipkedd a kilógó szálakat, de most kell alaposan megnyírnod, hogy tavaszra igazán szép sűrű lehessen.

12. Irtsd ki a gyepedből a gyomokat. Miután ezt megtetted, csak azután adj a gyepnek őszi tápot, különben a gyomokat is jól fel fogod erősíteni, amit pedig egészen biztosan nem szeretnél. A kikopott foltokat vesd be fűmaggal, hogy tavaszra már tökéletes pompájában ragyoghasson a pázsitod.

13. Gondoskodj a fűszernövényeid védelméről is. Vágd vissza a citromfű és a lestyán hajtásait. Viszont a levendulához és a kakukkfűhöz ne nyúlj, ezeket majd csak tavasszal szabad metszeni. A kakukkfű, a tárkony, a zsálya nem fogja túlélni a telet meleg takaró nélkül, így készíts számukra meleg védelmet szalma segítségével. A rozmaringot és a babért fel kell szedni, és fagymentes helyre kell vinni.

14. A rózsák közöl csak a kis rózsabokrokat célszerű takarni, a többiek átvészelik a telet. A muskátlikat is vidd be, mert anélkül nem élik meg a tavaszt.

15. Ilyenkor ajánlott elvégezni az őszi lemosó permetezést. A rezes permetezés leginkább a csonthéjasok levélbetegségei, a varasodás, a dió baktériumos és gombás betegsége, a monília és a tűzelhalás ellen védenek. A szőlőknél közvetlenül a szüret után érdemes elvégezni a kénes lomblemosást.