A mangosztán Kelet-Ázsiából származó és ma már Közép-Amerikában is nagyobb ültetvényekben termesztett gyümölcs, amely a gesztenyéhez hasonlítható kemény, barna héj alatt kellemesen édeskés ízű, gerezdekre osztott, fehér színű, vitamindús gyümölcshús található – írja a freshplaza.de.

A mangosztán aromás, vitamindús gyümölc

A mangosztán aromás, vitamindús trópusi gyümölcs – Fotó: Pxfuel

Ezt a gyümölcsöt elsősorban Kínában és az ázsiai országokban fogyasztják, és Európában kevesen ismerik, mivel itt egyelőre csak Franciaország forgalmazza.

A koronavírus járvány kapcsán azonban az indonéziai kereslet számottevően visszaesett, ezért a Frozen Fruits, indonéziai székhelyű, de Thaiföldön is működő vállalat, exportra előkészítve, helyi kikötőben 10,50 eurós áron kínál 10 kiló, dobozokba csomagolt gyümölcsöt.

Ez – amennyiben a szállítási költségek jelentősen nem emelkednek – elfogadható árnak tűnik, ezért lehetséges, hogy több importőr cég is nagyobb mennyiséget rendel belőle. Amennyiben ez megvalósul, az európai fogyasztók várhatóan hamar megkedvelik a mangosztánt, annak kellemes ízére, magas tápértékére és vitamintartalmára való tekintettel.