Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a csomagolóanyagok újrahasznosítása. Most azonban kiderült, hogy ezek sem feltétlenül a legjobbak, hiszen a legutóbbi vizsgálat során kiderült: nem vizsgált vegyületek oldódhatnak ki belőlük - írta meg a HVG.

Mit kell figyelembe venni?

Az Eurofins Food and Feed Testing szakértője, Kovács Ágnes a Laboratorum.hu-nak segített összegyűjteni, hogy mire kell figyelni az újrahasznosítás során. Kiderült, hogy egy ember az élete során akár 30-40 dekagramm, különféle csomagolóanyagokból kioldódó vegyületet fogyaszt el, ennek pedig egyértelműen rossz hatása van a szervezetre. Károsíthatják az anyagcserét, a hormonháztartást, a vesét, a májat, de akár még rákot is okozhatnak.

Például károsíthatják az emberi anyagcserét és a hormonháztartást szabályozó szerveket is. Hosszabb kitettség esetén vese- és májelégtelenséget okozhatnak, valamint rákos megbetegedéseket.


Egyszer használatos műanyagok

Az tény, hogy az egyszer használatos műanyagok egyre inkább háttérbe szorulnak, ami nem véletlen. Az uniós zöld megállapodás hatására 2025-re a csomagolóanyagok 65 százalékát újra kell hasznosítani. Ez azt jelenti, hogy bizonyos mértékig az újrafeldolgozott alapanyagok használata is kötelezővé válik.

Mindez új kihívások elé állíthatja a cégeket. Az ilyen csomagolóanyagok ugyanis eddig ismeretlen, nem vizsgálat vegyületeket is tartalmazhatnak, amelyek kioldódnak, az élelmiszerekbe jutnak, amiket aztán megeszünk.

Erre szintén egy uniós előírással reagáltak: ennek alapján a műanyag csomagolóanyagokat kizárólag olyan eljárással lehetne gyártani, amit a biztonságosságát az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság értékelt. Ebben az esetben igazolni kell majd azt is, hogy a technológia hatékonyan távolítja el a műanyagból a kémiai szennyeződéseket.

Már az újrahasznosított műanyagról is bebizonyosodott, hogy nem olyan jó megoldás, mint azt gondoltuk - fotó: pexels.com

Ezt követően az Európai Bizottság engedélyezi majd azokat az újrafeldolgozási technológiákat, amelyek megfelelnek az általuk előírtaknak. Eddig engedélyt azonban kizárólag a PET újrafeldolgozási technológiák kaptak, a poliolefinekre egyelőre még nem találtak megoldást - mondta el Kovács Ágnes.

"A problémát például az jelenti az újrafeldolgozott műanyagoknál, hogy egyre nehezebb nyomon követni őket"

- tette hozzá, majd kiemelte, hogy az újrafeldolgozott anyagok közé még így is bekerülhetnek olyan csomagolóanyagok, mint a kozmetikumok csomagolási hulladékai, amelyek nagy problémát jelenthetnek.