Öntözés után a talajt tőzeggel vagy istállótrágyával takarjuk le, így nehezebben szárad ki a föld felszíne. Amikor a talaj teljesen kiengedett, az ősszel telepített bokrokat nézzük meg, hogy nem fagytak-e fel. A talaj fellazulásának mértéke határozza meg, hogy elegendő-e a növény töve körül a talaj megtaposása, vagy újra kell ültetnünk. A hónap vége felé, ha az időjárás kedvező cserjéinket és rózsáinkat ki kell takarni és meg kell metszeni mielőtt a rügyeik túlságosan megduzzadnának. A takarás eltávolítása után óvatosan metsszük meg rózsáinkat részben töviseik miatt, másrészt a már duzzadt szemek hamar lepattannak a szárról. A rózsák főképp azokon a hajtásokon virágoznak, amelyek az előző évi hajtásokból fejlődnek. Annak érdekében, hogy erős, szép és nagy virágot hozó hajtások fejlődjenek viszonylag erősen metsszük vissza a töveket.

A kertépítés során a fűszernövényeknek is kialakíthatunk egy kisebb ágyást. Ne a kert legtávolabbi pontjába helyezzük ezt, hanem olyan helyre, amely a konyhából gyorsan megközelíthető. S, ha már az öntözést és a fűszernövényeket említettük, akkor tudnunk kell, hogy a zsálya például egyáltalán nem tűri a pangó vizet és a savanyú talajt. A talajjal szemben egyéb különleges igényei nincsenek. A talajt az ültetés előtt mélyen forgassuk meg. A kötött talajt tőzeggel tehetjük alkalmassá a zsálya termesztésére. A zsályát szélvédett helyre ültessük. Napos és félárnyéki helyen is jól fejlődik, és 3-4 évig azonos helyen maradhat. Szaporítani tőosztással lehet a legkönnyebbel, amit márciustól kezdhetünk el. A hajtásokat a felükre metsszük vissza. Átültetéskor ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne száradjanak meg, és a növények ugyanolyan mélyre kerüljenek a földbe mint ahogyan az előző helyen voltak.

A kakukkfű nem kedveli a savanyú és alacsony humusztartalmú talajt, napos, szélvédett helyen fejlődik jól. Alacsony növekedése folytán igen alkalmas szegélynövénynek. Olyan helyre ültessük ahol legalább 3 évig is maradhat. A hároméves kakukkfüvet már tőosztással szaporíthatjuk, nem érdemes magról szaporítani. Ültetés után alaposan öntözzük be, és takarjuk a talajt, ez meggyorsítja a gyökeresedést.

Március végén a hidegágyba vethető egynyári virágok magjait is elvethetjük. Ilyenek például a nyári viola, az oroszlánszáj, szalmavirág és a rézvirág. Olyan ritkára vessük, hogy minden növénynek legalább 2x2cm tenyész terület jusson. Ha sűrűbben kel ki, ritkítsuk. Az elvetett magokat csak olyan vastagon takarjuk földdel amilyen széles a mag, amit vetünk. Kelésig tartsuk nedvesen a magágyat!