A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ezt a célt, a természeti értékek megőrzését a hazai őshonos gyümölcs tájfajták szaporításáról és forgalmazásáról szóló rendelettel segíti – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budakeszin csütörtökön.     Az államtitkár úgy fogalmazott: a hazai tájfajták megmentése, megőrzése olyan ügy, amit szívesen támogat az ország, a VM is támogatást ad erre a célra az európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapból, a növényi génmegőrzésre szánt forrásokból. A a tárca olyan jogszabályt hozott, hogy a tájfajták szaporítását, forgalmazását egyszerűsített és illetékmentes eljárással lehessen elvégezni - fűzte hozzá.

V. Németh Zsolt hozzátette: ezeknek a fajtáknak a megőrzése nemcsak a biológiai sokszínűség fennmaradását szolgálja, de hozzájuk kapcsolódva fennmaradhatnak a hagyományok, "a megőrzött régi receptek."     Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője elmondta: a cég a környékbeli gazdák felajánlásai alapján másfél hektáros ültetvényt alapított a Zsámbéki-medence régi, hagyományos gyümölcsfajtáinak megmentésére.

Elmondta: a programra 2013 januárjában meghívást kaptak a környékbeli lakosok, gazdák, akik oltóvesszőt küldtek a környékükön található gyümölcsfákról. Számukra a Pilisi Parkerdő Zrt. a megeredt oltványokból átad egy-egy példányt, hogy az egyes fajtákat a fák eredeti származási helyén is elültethessék.

Kép: Várkapu.infó