Magyarország 19 borvidékéről összesen 218 tételt küldött be 93 pincészet, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri kilenc meghirdetett kategóriában "Az Országház Bora" cím idei nyerteseit.

Az Országház Bora

A furmint kategóriában 1. helyezést elérő Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2017-es évjáratú Béres Tokaji Lőcse Furmint bora az Országház Bora pályázat eredményhirdetésén, az Országház Vadásztermében 2021. október 5-én  – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a díjak átadása előtti köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a magyarság és a bor kapcsolata messze túlmutat egy mezőgazdasági kultúra művelésén.

Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy "Az Országház Bora" célkitűzése változatlan: a hivatalos parlamenti vendégeinket magas minőségű, magyar borokkal megkínálni, a nyertesek hírnevét pedig öregbíteni.

A bor, a szőlőművelés mindig velünk volt történelmünk fényes és vérzivataros századai során, ahogyan az elmúlt bő két esztendőben is - fogalmazott.

Az Országház Bora

A cabernet franc kategóriában az 1. helyezést elérő Lelovits Tamás Pincészet 2017-es évjáratú Villányi Franc bora az Országház Bora pályázat eredményhirdetésén – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke és a pályázat zsűrijének elnöke emlékeztetett arra, hogy immár ötödik alkalommal tartották meg Az Országház Bora versenyt.

Nehéz definiálni a jó bor fogalmát - ismerte el a szakember. – Az Országház ezért saját borversenyt hirdetett, hogy szakmai zsűri döntsön a legjobb tételekről.

Az Országház Bora

A kékfrankos kategóriában 1. helyezést elérő Lelovits Tamás Pincészet 2020-as évjáratú Villányi Kékfrankos bora – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezúttal is három szakmai bizottság bírálta el a beküldött borokat vakkóstolással, szoros eredmény esetén visszakóstolással eldöntve a rangsort - számolt be a zsűrizés folyamatáról Kállay Miklós.

Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el a Fodorvin Családi Pincészet 2020-as Aszófői Olaszrizling borával, a furmint kategória idei legjobbja pedig Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2017-es Béres Tokaji Lőcse Furmintja lett.

Az olyan őshonos szőlőfajták, mint a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű számára létrehozott egyéb fehérbor kategória első díjával a Tornai Pincészet 2019-es Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfarkját tüntették ki, a rozé kategóriában pedig a hajós-bajai Koch Borászat 2020-as Duna-Tisza közi Néróját sorolta első helyre a zsűri.

A vörösborok között a kékfrankos kategóriában az első helyezést Lelovits Tamás Pincészete érte el 2020-as évjáratú Villányi Kékfrankosával, míg a bikavér kategóriát a szekszárdi Németh János Pincészet nyerte 2019-es Könnyű Szél Bikavérével.

Az Országház Bora

Az Országház Bora 2021-es pályázaton a tokaji aszú kategóriában 1. helyezést ért el a Patricius Borház 2016-os évjáratú Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos bora – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A legjobb idei kadarka az Eszterbauer Borászat 2019-es Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett, cabernet franc kategóriában pedig Lelovits Tamás Pincészete ért az első helyre 2017-es Villányi Franc borával.

Tokaji aszú kategóriában Az Országház Bora címet a Patricius Borház érdemelte ki 2016-os évjáratú Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos borával.