Az új módszer – amely gyökeres változást hozhat a növényvédelemben – a kártevők elpusztítására az úgynevezett RNS-interferenciajelenség bonyolult biokémiai mechanizmusát használja ki, amelynek során a legtöbb növényben jelen lévő RNS (ribonukleinsav) blokkolja a fehérjetermelést a megcélzott kártevőben – írja a news.agropages.com angol hírportál.

Mint ismeretes, az RNS a növényi gének kódolásának, szabályozásának és megjelenítésének egyik legfontosabb molekulája. A Royal Kémiai Társaság lapjában, az Analistben publikált kutatások eredményeit összefoglaló cikk fontos eszközül szolgálhat a kártevők elleni védekezésben, amelyek világátlagban a növényi termésnek mintegy 40 százalékát semmisítik meg, és évente 100 milliárd dollárnyi veszteséget okoznak.

méh

Az RNS-interferencia nagy előnye, hogy bizonyos kártevőket elpusztít, de ártalmatlan a hasznos rovarokra nézve – fotó: Shutterstock

Az RNS-interferencia nagy előnye, hogy szelektíve lehet alkalmazni, azaz bizonyos kártevőket elpusztít, de ártalmatlan a hasznos rovarokra nézve. A tudósok számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy hogyan lehet elegendő természetes és önlebomló biokontroll eszközt a megvédendő növényekhez szállítani. Belgiumban, a Genti Innovációs Központban a Syngenta – Mike Bean irányításával – ennek megoldásán dolgozik.