A gálán felszólaló szakemberek beszámolója szerint a borászatban számos pozitív változás várható, és egyre több szakmai segítséget kaphatnak a termelők.

Kihívásokkal teli évnek nevezte 2016-ot a szélsőséges időjárási körülmények miatt a Syngenta ügyvezető igazgatója. Czigány Tibor szerint a tavaszi fagyok, a nyári jégverések és az őszi esők mellett az enyhe időjárás miatt a kórokozók és a kártevők szinte minden formában támadták a szőlőt. Az időjárás hatása még borvidékeken belül is eltérő volt, így fordulhatott elő, hogy a közel 60 ezer hektárról leszüretelt 400 ezer tonnányi szőlőtermés ugyan jobb, mint az elmúlt évek átlaga, ám vannak olyan területek – Sopron, Nagy-Somló, Balaton-felvidék –, ahol nagyon komoly terméscsökkenést szenvedtek el a termesztők. A tavalyi évjárat ennek ellenére jónak mondható.

Czigány Tibor

Czigány Tibor: A tavalyi évjárat a szélsőséges időjárás ellenére is jónak mondható – fotó: Agroinform.hu

Dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke szerint az idei borbírálaton kiválóan szerepeltek az illatos fajták: a Sauvignon Blanc, a muskotályfélék, valamint az Irsai Olivér.

A siófoki gálán átadták a legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat, amelyet idén a Bock Borászat 2011-es Bock Capella Cuvée-je, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2013-as Badacsonyi Kéknyelűje, valamint a Tolcsva-Bor Kft. 2009-es 5 puttonyos Tokaji Aszúja érdemelt ki. Nagyaranyat kapott a Szentpéteri Borpince, a Kősziklás Borászat, a Schieber Pincészet, a Sauska-Tokaj, a Tolcsva-Bor, a Csubák Testvérek, a Grand Tokaj, és Koch Csaba egy-egy, valamint a Sárga Borház két bora. Rajtuk kívül 124 arany-, 228 ezüst-, 82 bronzérmet, valamint 12 oklevél elismerést adott át a zsűri.

Janky Ferenc

Dr. Janky Ferenc: Az idei versenyen az illatos borok kiválóan szerepeltek – fotó: Agroinform.hu

Bock Valér a díjnyertes borról elmondta: 1999 óta készítik a Capella Cuvée-t, de kizárólag a legjobb évjáratokban. A házasítás 60 százalék Cabernet Franc-ból, 30 százalék Cabernet Sauvignon-ból és 10 százalék Merlot-ból áll. Két éves hordós érlelés előzi meg a palackozást, de palackban még egy éven át érlelik. – A borász kezében van egy csodaszép hangszer, amin ha megfelelően tud játszani, és él a lehetőségekkel, akkor szép előadást prezentálhat. Mi a rendben és a tisztaságban hiszünk, mind a szőlészetben, mind a borászatban. Jó alapanyaggal mindig jól lehet dolgozni – mondta el az Agroinformnak a szakember.

Szőke Barna, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati vezetője a díj átvétele után arról számolt be: rendkívül nagy öröm számára, hogy egy Kéknyelűvel nyertek, hiszen ez a fajta igazán a badacsonyiaké. A díjazott 2013-as tételt 1000 literes fahordóban érlelték, és egy éve palackozták. – Ahhoz, hogy nagy bort tudjunk készíteni, kifogástalan alapanyag kell, amihez pedig elengedhetetlen az egész éves kifogástalan szőlőművelés. Bár mi, borászok aratjuk le egy ilyen díjkiosztón a babérokat, de ebből is látszik, hogy ez egy közös munka eredménye – tette hozzá. A 2017-es évjáratról a mostani rügyvizsgálati eredmények alapján elmondta, várhatóan nem lesznek hatalmas termésmennyiségek, de éppen ezért kiemelkedő évjárat is lehet az idei.

Sajgó Gábor, a Tolcsva bor Kft. vezetője 5 puttonyos Tokaji Aszújával nyert díjat, melyet hat éven át érleltek tölgyfahordóban. A tételben megtalálhatóak a tradicionális tokaji másodlakos, ászkolt érlelésű ízek mellett a ma oly’ divatos üde, gyümölcsös zamatok is. A pincészet jelenleg 17 hektáron termeli a hagyományos tokaji fajtákat: Furmintot, Hárslevelűt és Sárgamuskotályt.

Syngenta

A Quadris-díjas borászok – fotó: Agroinform.hu

A rendezvényen az exporttal kapcsolatos információkkal is szerették volna ellátni a termelőket, hiszen az export piac dinamikusan változik, ráadásul a regisztrációs szabályok régiónként eltérőek lehetnek, és ezeket nem könnyű figyelemmel kísérnie a termelőnek. Ricateau Jean Francois, a Syngenta Franciaország üzletfejlesztési vezetője előadásában bemutatta a Szőlő Minőségbiztosítási Programot és annak eddigi tapasztalatait.

A 2016. Év Bortermelője díj nyertese is bemutatkozott a konferencián. Mészáros Pál régi szekszárdi, több generációs borász családból származik. Már gyerekkorában segédkezett a szőlőben, 25 évesen telepítette első szőlőjét. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. Számtalan aranyéremmel büszkélkedhet, melyet olyan nívós versenyekről hozott el boraival, mint a Challenge International Du Vin, a Monde Selection vagy a VinAgora Nemzetközi Borverseny.

Mászáros Pál

Mészáros Pál, 2016. Év Bortermelője – fotó: Agroinform.hu

A növényvédelmet jelentősen érintő, szélsőséges időjárási körülményekről beszélt Nádudvari Éva, a Syngenta Kft. termékmenedzsere. Mint mondta, 2016 áprilisában fagyással kellett szembenézniük a termelőknek, de egész évben változékony és extrém időjárási feltételek mellett kellett dolgozniuk. A sok csapadék miatt jellemző volt a peronoszpóra- és a lisztharmatfertőzés. A fagy okán sokkal inkább a kontaktkészítményekre, majd a felszívódókra volt igény. Kitért a Syngenta Szőlő és Gyümölcs Minőségbiztosítási Programjára, amelyet két éve indítottak, és szakmai tanácsaikkal a hazai bortermelők export tevékenységét szeretnék támogatni.

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára a szervezet múlt év decemberében elfogadott ágazati stratégiáját mutatta be. Kiemelte, itt az ideje, hogy elinduljanak a bürokráciacsökkentés irányába. Ennek érezhető haszna már az idén lesz: 2017 augusztusában ugyanis elindul a Hegyközségi Információs Rendszer, melynek köszönhetően a termelők ügyeik 80 százalékát ügyfélkapun keresztül intézhetik. Ezáltal a hegyközségi tagoknak nem kell minden esetben ellátogatniuk a hegyközségi irodába. Fontos egyszerűsítés ezen felül azoknak a termelőknek, akik több hegyközség területéről vásárolnak fel szőlőt, hogy a seprős újbor származási bizonyítványt a pince helye szerinti illetékes hegybírótól tudják kikérni idén augusztustól, így nem kell majd minden egyes hegyközségbe külön elutazniuk.

Brazsil Dávid

Dr. Brazsil Dávid: Itt az ideje, hogy a HNT elinduljon a bürokráciacsökkentés irányába – fotó: Agroinform.hu

Brazsil Dávid kitért arra is, hogy a HNT szeretné elősegíteni a piacképes, fenntartható szőlő- és bortermelést. Ismertette, a tanács nemzetközi lobbi tevékenységet indított az ágazatspecifikus hitelkonstrukciós biztosítási programokkal kapcsolatban.  A jövőben nemzetközi szinten napirendre kerülnek a termelésbiztosítási programok, hiszen a tavalyi jég-, illetve az idei fagykárok jól mutatják: a jelenlegi Kockázatkezelési Alap közösségi szabályozása nem felel meg az évelő kultúráknak, így a szőlőkultúrának sem. – Ez azért fontos, mert egy jégverés hatása nem csak az adott borpiaci évre, hanem a következőre is kihat, viszont a jelenlegi szabályozásban az ilyen terméskiesést nem tudjuk kezelni a Kockázatkezelési Alapon belül. Ezért nagyon fontos lenne, hogy az uniós szabályokat átalakítsuk – jelentette ki a főtitkár.