Nem csak a fajtaválaszték képviselt több országot, de az érdeklődők is Olaszországból, Szlovákiából, Szerbiából és Romániából érkeztek a Tordasi Fajtakísérleti Állomásra.
Nagyon sok érdeklődő jelent meg a tanácskozáson – A szerző felvétele
Gara Júlia, a Boglári-Kert Kft. kertészmérnök növényorvosa szemléletes fotóin tájékozódhattunk a különböző fapusztulások tüneteiről s azokról a teendőkről, amelyekkel megelőzhetők, illetve csökkenthetők a károk az ültetvényekben.
Ebből az alkalomból kértem meg Lukács Józsefet, a Nébih-NKI elnökhelyettesét, hogy a területszemlén foglalja össze a rendezvényről a gondolatait.
Lukács József, a Nébih-NKI elnökhelyettese – A szerző felvétele
- Nagyon örülök neki, hogy a mai napon a kajszi-fajtabemutatón nagy létszámban gyűltek össze a gazdálkodók. Most már harmadik éve rendezi meg a Nébih Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága a termelők részére a fajtabemutatásról szóló elméleti, illetve gyakorlati előadásokat.
Közel 250 ember jött össze a mai napon, és látjuk, milyen nagyon nagy az érdeklődés, hiszen az elméleti előadások után kijöttek a gazdálkodók, és saját szemükkel győződtek meg róla, hogy a kajsziszezon nem zárul le egy hónap alatt. Megismerhettük azokat a fajtákat a helyszínen, amelyek augusztusban, sőt szeptember elején érnek be, ezzel jelentősen kibővítve a gazdálkodók lehetőségét a termeszthetőségre, az értékesítésre.
- Külföldi fajtákat is láthatunk a területen?
- Igen, a nagyon sok magyar fajta mellett több külföldi fajta is itt van a fajtabemutatón. Vannak cseh, szlovák, román fajták, sőt új-zélandi fajtákat is be tudunk mutatni, de a lényeg az, hogy ezeket a fajtákat Magyarországon teszteljük, és ez fontos.
Amikor valaki a gyümölcsnél egy fajtát kiválaszt, gyakorlatilag egy évtizedre dönt, hiszen elülteti a fát, mire abból termés lesz, 3-4 év, és az a fa majd 10-15 év múlva kerül csak kivágásra. Ezért is nagyon fontos, hogy jó döntéshez adjunk segítséget a termelőknek. Ahhoz szeretnénk tehát segítséget adni, hogy azokból a fajtákból válasszanak a gazdálkodók, amelyeket Magyarországon már teszteltek valamilyen szempontból, van róla információnk.
- A hazai termőhelyi viszonyok közötti tapasztalatok alapján hozhatnak megalapozott döntéseket.
- Ez a lényeg, hogy Magyarországon teszteltünk, magyarországi termőhelyi viszonyok között, és emiatt a termesztési kockázatuk is csökkenhet.
A kajsziültetvényen sokan hallgatták dr. Szani Zsolt Nébih-témavezető szakmai tájékoztatóját a fajták jellemzőiről.
Dr. Szani Zsolt Nébih-témavezető – A szerző felvétele
Arra kértem, hogy a mai rendezvény főbb mondanivalóját összegezze:
- Hagyományosan a kajsziszezon mintegy két hetet töltött ki, július végétől július közepéig, de az elmúlt időszakban egy robbanásszerű fejlődésnek lehettünk tanúi a kajszinemesítésben. Ma már a kajszibarackot Magyarországon is négy hónapon keresztül lehet betakarítani. A legkorábbi fajták június elején érnek, míg a legkésőbbiek szeptember folyamán takaríthatók be. Ezek a késői fajták is biztonságosan termeszthetők a hazai körülmények között.
- Ez hány fajtát foglal össze?
- A mai napon 21 olyan fajtát mutattunk be, amelyek július végén, augusztus elején érnek, egészen a szeptemberig érő fajtákig. A világ minden részéről megtalálhatók ilyen fajták, van ilyen hazai nemesítésű fajta is, például a Corlate, de mutattunk be francia, cseh, román, új-zélandi és az USA-ban nemesített fajtákat.
21 kajszifajta került bemutatásra a tanácskozáson – A szerző felvétele
- Ha valaki egy ilyen három-négy hónapos fajtaérési sort akar összerakni, azt hány fajtából képes kiválogatni?
- Ha egy négyhónapos érési sort szeretnénk összerakni, akkor ez körülbelül 12-16 fajtából megoldható.
- Merre tart ma a nemesítés?
- Egy fontos nemesítési irányzat, amikor az érési szezont próbálják meghosszabbítani vagy nagyon korán érő fajtákkal, vagy nagyon későn érő fajtákkal. Új és fontos nemesítést jelent a rezisztencianemesítés, amikor a kajszitermesztést veszélyeztető legfontosabb kórokozókkal szembeni rezisztenciára nemesítenek. Ennek a törekvésnek az eredménye, hogy már vannak a Sarka vírus törzseivel szemben ellenálló kajszifajták. Másik irány a különleges gyümölcsminőséget adó fajták, mint például a fehér húsú kajszibarackfajták, de különleges növekedési típusú fajtákat is előállítanak.
A résztvevők megismerhették azokat a fajtákat a helyszínen, amelyek augusztusban vagy szeptember elején érnek be – A szerző felvétele