A hamisított és kétes értékű (veszélyes) növényvédő szerek részaránya az orosz növényvédőszer-gyártók egyesületének felmérése szerint az ország egyes körzeteiben elérheti a teljes kínálat 30 százalékát – írja az agroxxi.ru. Ez hatalmas veszélyt rejt és óriási kockázatot jelent az emberi egészségre és a környezetre is.

Az utángyártott vagy hamisított, azaz az eredeti, hitelesített összetételtől akárcsak minimális mértékben eltérő szerek ugyanis a rendeltetésszerű hatást általában nem fejtik ki, ellenben súlyos károkat okozhatnak az élő környezetben és magában a kezelt növényállományban is.

Méh

A nem megfelelő növényvédő szerek súlyos károkat okozhatnak a természetben – fotó: pixabay.com

Az ilyen szerek orosz termelőket megfoszthatják az elérhető termés felétől, amit csak egy év elteltével lehet pótolni.

A hamisított szerek árusítása részben a magas árbevétel elérési lehetőségére és a lejárt szavatosságú termékek felhalmozódására vezethető vissza, a vásárlókat viszont csábíthatja az erősen mérsékelt ár.

Több esetben az utángyártókat (hamisítókat) is a szer olcsóbbá tételének szándéka vezérli, amelyet olcsóbb, de gyengébb minőségű összetevők bekeverésével gondolnak elérni, ami bocsánatos bűnnek is lehetne tekinthető, az ilyen szerek hatása azonban a rendeltetés szerintinek az ellenkezője lehet. Az orosz gyártók egyesülete nyomatékosan felhívja a figyelmet a növényvédő szerek szakszerű megválasztására és a hamisítványok kiiktatására.

Ha növényvédő szert keresel, használd a növényvédőszer-adatbázisunkat!