A fűnyírás az egyik legfontosabb művelet, célja, hogy a fű elég magas legyen a gyökerek táplálására, de nem túl magas, hogy jól mutasson. Ha a talaj nyíráskor túl száraz, a fűnyíró kitépheti a füvet, ha pedig túl nedves, a fűnyíró mély nyomot hagy a talajban. Az, hogy milyen magasságig nyírjuk le a füvet, függ a fű használatától (sportgyep, kerti pázsit, stb.) és az évszaktól is (tavasz és ősz, illetve nyár). Nyáron minden gyepet magasabbra hagyunk, 4-5 cm-es magasságig nyírjuk, tavasszal és ősszel ez a fűmagasság csak 3-4 cm. Nyírni nyáron általában hetente, kora tavasszal és késő ősszel 10-14 naponta kell. A nyírási magasság akkor helyes, ha nyírás után a gyep egyharmada-fele megmarad. Ha nyírás után a gyep megbarnul, akkor vagy túl mélyen történt a nyírás, vagy pedig a fű már túl nagy volt és így egyszerre túl sokat vágtunk le belőle. Ha nyírás után a fű szürkének látszik, akkor életlen volt a fűnyíró kése, roncsolva nyírta a füvet, amelyet betegségek támadhatnak meg.

Az öntözés során felmerül a kérdés, hogy mennyi vizet is igényel a gyep? Egy meleg nyári napon egy négyzetméter gyepnek 4 liter vízre van szüksége, tehát ha 4-5 naponta öntözünk, 12-16 liter vizet kell kiöntöznünk négyzetméterenként. Ha esik az eső, az öntözés szükségtelen, 10 mm csapadék megegyezik 10 liter víz kijuttatásával négyzetméterenként. A túlöntözés, azaz több mint 20 liter víz adagolása sem helyes, mert a fölösleg elfolyik, elpárolog, a gyep számára elvész. Csak pár liter vízzel történő öntözés hatására viszont a gyep a mindennapi öntözés ellenére is könnyen kiszáradhat!

A rendszeres tápanyag utánpótlás fő oka az, hogy a gyakori nyírással elvisszük a tápanyagot a gyepterületről, és ezt a vegetáció ideje alatt mindenképpen pótolni kell! A tápanyag tartalom problémáit a gyep nagyon jól jelzi. A moha megjelenése elsősorban tápanyaghiányra utal, illetve az árnyékosabb területek gyakori problémája. Az elmohásodott területeken a PázsitmesterŸ 2 mohairtó permettrágyával gyorsan 2-3 nap alatt tudjuk a mohafoltokat egyszeri kijuttatással eltüntetni. Ha tartósabb mohairtást szeretnénk elérni, főleg az árnyékosabb foltokon, VolldüngerŸ Pázsit mohairtó mikrogranulált gyeptrágya kiszórása javasolt, ami akár egy hónapig mohamentes felületet biztosít, mindamellett a fű teljes értékű tápanyag ellátását is biztosítja. A pongyola pitypang (gyermekláncfű) megjelenése jól jelzi, hogy a gyep tápanyag egyensúlya felborult, a herefajok pedig a nitrogén hiányát mutatják. A nitrogén a gyep egyik legfontosabb tápeleme, ezért egy jó fűműtrágya nitrogén tartalma 2-3-szor magasabb, mint foszfor és káliumtartalma. Hasznos, ha a műtrágya keverék mikroelemeket is tartalmaz, ami az intenzívebb színképzést, zöld, üde pázsit kialakulását segíti. A kertekben a hosszú hatástartamú műtrágyák használata javasolható, mert ezek fokozatosan adják le tápanyag tartalmukat és kevesebb kiszórással is jó eredmény érhető el. Ilyen speciális fűműtrágya a VolldüngerŸ Golf, amely 20% nitrogént, 5% foszfort, 8% káliumot, 2% magnéziumot és 2% vasat tartalmaz. A VolldüngerŸ Golf 3 kg-os és 25 kg-os kiszerelésben kapható. Egy kilogramm 30-35 m2 gyep egyszeri tápanyag utánpótlását tesz lehetővé. Ezt a tápanyag kijuttatást évente három alkalommal kell elvégezni április végétől július végéig, ahol a kezelések másfél havonta kövessék egymást.  A műtrágyát célszerű eső előtt kiszórni, száraz időben viszont négyzetméterenként 15 liter vízzel be kell öntözni!

A gyep gyomirtása Magyarországon mindeddig nehéz feladat volt, a hobbikertészek egyik legnagyobb problémája. Az idei évtől a Magyar Kwizda Kft palettáján elérhető a PázsitmesterŸ 1 speciális gyomirtó szer, amely a legtöbb magról kelő és évelő kétszikű gyom ellen gyors és látványos hatást nyújt. A PázsitmesterŸ 1 20 grammos vízoldható tasakban kerül forgalomba, ami 5 liter vízben feloldva 100 m2 fűfelület gyomirtásához elegendő. A kijuttatást a pázsit nyírása után a gyomok újraindulásakor célszerű elvégezni a tökéletes hatás érdekében. A kertekben, udvarokon fellelhető leggyakoribb gyomok, pongyola pitypang, here félék, pásztortáska, veronika stb. ellen gyors perzselő hatást ad, ugyanakkor a pázsitra teljesen veszélytelen.

Ahhoz, hogy szép, ápolt kertünk legyen nem csak a növények szeretete és rendszeres kezelése szükséges, hanem a célszerűen megválasztott műtrágyák és növényvédő szerek használata is elengedhetetlen. Így talán nem „szükséges rossz”, hanem örömforrás lehet a kertészkedés, és nyugodtabb a mindennapi pihenés.

 

Varga László
Magyar Kwizda