A metszés és nyesedékkezelés gépei a kertészetben
Milyen kézi vagy kisgépi eszközöket célszerű alkalmazni a metszéshez? Mekkora ültetvénymérettől használjunk gépi begyűjtést? Nagy a kínálat, de melyiket válasszuk például szőlőhöz, gyümölcsfákhoz, díszcserjékhez és bokrokhoz vagy virágokhoz?

Mivel és hogyan öntözzük kertjeinket?
A szélsőséges időjárás miatt napjainkban egyre nagyobb jelentőséget nyer a házikertek öntözése. Az egyre dráguló ivóvíz miatt mind többen keresnek alternatív vízforrásokat. Ezek kiválasztásához szeretnék most néhány ötlettel szolgálni.

7 tipp az esővíz hasznosítására
Okos megoldásokról olvashattok az esővíz hasznosítására!

eső

A fenntartható városok és a benne élők számára ma már kulcskérdés az okos esővíz-gazdálkodás – fotó: Wavin

Milyen öntözőrendszert válassz? Nézd meg itt! (PR-cikk)
Fenntartható öntözés Irrimec rendszerekkel.

A csodanövény, ami megmentheti a magyar vidéket
Interjúnkban Pásztor Zsolt kendergazda ismertette nekünk, mit érdemes tudni erről a méltatlanul elfeledett és gazdaságilag meghatározó termesztett növényünkről.

Sárgarozsda, lisztharmat, levélfoltosság, ormányos fajok... Felkészültél ellenük?
Az a szép a mezőgazdasági termelésben, hogy minden év másmilyen, minden év hoz valami újat a kihívások sorában. Ennek ellenére felfedezhetők hasonlóságok is, amelyek némi útmutatást adhatnak a jelenre és a következő időszakra.

növény

Már kezd kiemelkedni a virághozó szár, középen ott a virágbimbó – fotó: Agroinform.hu

Ezek az előző szezon tanulságai, hogy idén eredményesebbek lehessünk
Az élet oly sok területén érvényes, hogy a múlt ismerete nélkül nem tudjuk reálisan megítélni a jelent, s még kevésbé tudjuk megmondani a jövőt. Ennek szellemében fogalmazzuk meg rövid visszatekintésünket a múlt szezonra.

Első lépések a 6 tonna felé vezető úton – fókuszban a vetésminőség (PR-cikk)
Bizton kijelenthetjük, hogy a téma örökzöld és évről évre minden tavasszal kihívást jelent a termelők számára, hiszen a vetés minősége terméshozamot befolyásoló elem, amely a teljes vegetációban meghatározza a napraforgó-termesztés szempontjából fontos termesztéstechnológiai munkafolyamatok kivitelezhetőségének időzítését, valamint azok minőségét.

Sárgul a növény! Mit tegyek?
Nemcsak a rossz talaj, a kedvezőtlen klímaviszony is oka lehet a növény sárgulásának!

növény

Jó minőségű, tápanyaggal jól ellátott tápkockaföldből jobban feltöltődik tápanyaggal a palánta, aminek következtében a kiültetést követő átmeneti tápanyaghiányt kevésbé sínyli meg – fotó: Shutterstock

A fekete bodza – szedjük vagy termesszük?
Mi mindenre jó a fekete bodza, és mire ügyeljünk a termesztése során?

Hogy lesz jobb a paradicsomtermés? Mindent a növekedésszabályozásról!
Ahhoz, hogy a paradicsom termőképessége hosszú ideig fenntartható legyen, és a piac elvárásainak megfelelő minőséget biztosíthassuk, pontosan kell szabályozni a növény növekedését.

paradicsom

A fogyasztók részéről a különleges minőségek iránt jelentkező egyre nagyobb igényt próbálja a termesztés is követni – fotó: Pixabay

Hogyan kezdjem az indítótrágyázást? Starterezés kertészeknek – palántázáshoz is!
Mennyi műtrágyát juttassunk ki a starterezés alkalmával? Hogyan juttassuk ki és mikor adjuk a startertrágyát? Mely tápelemeket kell az indítótrágyázással pótolni? Cikkünkből választ kaphattok ezekre a kérdésekre.

Metsszünk, de hogyan és mikor? Ahány gyümölcs, annyiféle metszési technika
Ideje elővenni a metszőollókat, igaz, a különböző metszési munkák és a különböző növényfajok eltérő metszési módot és időpontot igényelnek. Elmondjuk, hogyan kell szakszerűen és időben elvégezni a metszést.

A csonthéjasok gombás betegségei már fenyegetnek – mit tehetünk?
A meteorológusok előrejelzése alapján a tafrina és a csonthéjasok virágfertőző moníliája is jól érzi majd magát, fertőzésükre számíthatunk – hívta fel a figyelmet Zsigó György növényorvos.

növényvédelem

Fontosabb, mint gondolnád: A szén-dioxid-pótlás gyakorlata
Főleg a napsütésben gazdag tavaszi és őszi hónapokban jelentős termésnövekedést érhetünk el mesterséges szén-dioxid bevezetésével, azaz a szén-dioxid-trágyázással.

Kertébresztő! Ezek a feladatok várnak rád!
A tavasz első szakaszában időszerűek azok a prevenciós munkálatok, melyek biztosíthatják, hogy a haszon- és dísznövények minél kevesebb ellenséggel nézzenek szembe az intenzív növekedési fázis során.

Most kell megvédeni a kajszit a moníliától! Még megelőzhetjük a bajt!
Vannak, akik a kezelések helyett taktikáznak, figyelik az időjárást, a fák virágzását, és közben remélik, hogy megússzák virágfertőzés nélkül. Való igaz, a monília fertőzését nagymértékben befolyásolja az időjárás, s vannak évek, amikor kisebb mértékű a betegség károsítása. De olyan év még nem volt, amikor a fertőzés teljesen elmaradt volna.

növény

Moníliás tünet kajszibarackon.

Ezt sokan elrontják: így védd meg a növényeidet a napégéstől
A szélsőséges időjárási viszonyok között egyre nagyobb problémát jelent a növényeket érő hőstressz és intenzív besugárzás, ami napégést, valamint a termés mennyiségének és minőségének csökkenését eredményezi. E hatások kiküszöbölését segítik a különböző színű árnyékoló hálók. De nem mindegy, melyiket választjuk.

Konyhakertet szeretnél? Ezek a fontos teendők vetés előtt
Itt a tavasz, megkezdhetjük konyhakertünk „berendezését”. De mire érdemes figyelnünk, mielőtt a földbe kerülnek a vetőmagok és a palánták? Íme, néhány aranyszabály kezdő kertészeknek, amelyeket érdemes megfogadni!

Veszélyben a gyümölcsös?! Hogyan hatnak a kései fagyok a gyümölcsfáinkra?
A tavaszi fagyok komoly veszélyforrást jelenthetnek gyümölcsfáinkra és ezáltal az az évi termésünkre is. Lássuk, mely gyümölcsfajok a legveszélyeztetettebbek, és mekkora az esélye a fagykárnak a különböző gyümölcsfajok esetében!

növény

A kora tavaszi hajnali fagyok miatt elpusztult és elbarnult kajszibarackvirágok. Ezekből már nem lesz gyümölcs – fotó: Lepres Luca

Változik az időjárásunk, alkalmazkodnak a károsítók is – mit tehetünk?
Nem árt tudni, hogy több nyári permetezést is kiválthatunk azzal, ha tápelemekben, mikroorganizmusokban gazdag talajba vetünk, palántázunk.

Milyen káliumtrágyát válasszunk a zöldségféléknek – mikor, milyen megosztásban és hogyan?
A felvett kálium mennyiségéből, a tenyészidő hosszából és a termesztési körülményekből adódóan más a trágyák kijuttatásának időzítése és ütemezése.

Sikeres visszatelepítés, majd ádáz küzdelem: mit kezdjünk a hódokkal?
A hód a nagy természetvédelmi viták sorában a pozitív hős: könnyű szeretni, hiszen aranyos, több mese főhőse. A sikeres visszatelepítés mellett azonban az általa okozott károkat is érdemes körbejárni, hogy teljes legyen a kép.

hód

A Rába árterében kidöntött fa az eurázsiai hód munkájának eredménye – fotó: Sárosi Ervin

Mit tehetünk a szőlőért?
A visszatekintés a tavalyi év szőlészeti teendőire segíthet abban, hogy idén meg tudjuk védeni a szőlőt.

Azt hinnéd, már nincs mivel védekezni a repcefénybogár ellen, de van megoldás! (PR-cikk)
A több évtizede használt repcefénybogár elleni készítmények hatóanyaga rezisztenciát váltott ki. Az Avaunt® ennek ellenére megoldja a gondot! Hogyan?

Gyümölcsültetvény-telepítés: hogyan csináljuk?
Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy új gyümölcsültetvény-beruházás kapcsán? Milyen műszaki megoldások érhetők el? Megkérdeztük.

gyümölcs

Aki ma Magyarországon komolyan veszi a termelést, az csak és kizárólag Knipp oltványokban gondolkodik

Így tartsd életben az orchideát!
A legtöbb hazai virágunk termesztéséhez szinte mindenki ért, és olykor a bevált rutinok alapján fogunk hozzá az orchideák gondozásának is. Csakhogy ezeket a növényeket össze sem lehet hasonlítani a nálunk honos fajokkal. Andor Roland, dísznövény-kertésszel beszélgettünk.

Ha gond van a zöldséggel, rávágjuk, mikroelemhiány! De ez egészen más!
Bár a növény által hasznosított mennyiségük alapján nem számítanak mikroelemeknek – gyakran nevezik őket mezoelemeknek is –, mégis a növényen belüli mozgásuk, biokémiai reakcióik, valamint a hiánytüneteiknek hasonlósága miatt sokszor a mikroelemekkel együtt emlegetik.

A nagy kihívás: hogyan tároljuk jól az I. osztályú gabonát? (PR-cikk)
Az I. osztályú gabona tárolásának egyik nagyon fontos eleme a mikotoxinoktól való távoltartása. Az alábbiakban mutatjuk a megoldást.

Irány a kert! Ezeket a zöldségeket most kell elvetni
Aki konyhakertet szeretne, tovább nem halogathat. Most már tényleg időszerű a kert felásása, a korai vetőmagok beszerzése és a veteményezés. De a gyümölcsfákról se feledkezzünk meg!

Márciusi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálod ITT, ITT, ITT és ITT.