Steve Oram, a People’s Trust for Endangered Species, vagyis a veszélyeztetett fajtákat védő egyesület almaszakértője szerint az új gyümölcsösök műveletlen telkeken, iskolakertekben, sőt lakónegyedekben is létesülnek – írja a Syngenta blog.

„A háború utáni években elhanyagolták az Egyesült Királyság almáskertjeit, amelyek 90 százaléka gyakorlatilag megsemmisült, mivel a szupermarketek csak néhány fajtát forgalmaztak, és almakínálatuk 70-80 százalékát importálták” – mondta el a Guardian című lapnak Steve Oram.

A lapnak nyilatkozó másik szakértő szerint viszont a kereskedelemben árusított alma egyharmada hazai, a nagy többséget Ausztráliából importálják. Ne gondoljuk azonban, hogy az ausztrálok elégedettek a helyzettel, mert ők meg arra panaszkodnak, hogy a termés egy nem kis részét szemétnek nyilvánítják a kereskedők. Ha tíz alma közül kettőn van valami kis pötty, azt már csak léalmának lehet eladni, míg korábban az ilyen tételekkel nem volt semmi gond.

De vissza a brit szigetekre: a cornwalli Newquay közösségi ültetvényt 2015-ben indították el. A Cornwall hercegség által adományozott területen több mint 2000 fát, köztük 120 helyi örökségfajtát ültettek el abból a 66 ezer fontból, amit a környékbeliek adtak össze.

alma

Több száz új közösségi gyümölcsöst hoznak létre manapság, ahol régi, elveszettnek hitt fajtákat telepítenek – fotó: Shutterstock

„Igaz, még az első szüretre várni kell, de eddig hatalmas sikereket értünk el: 300 önkéntesünk van, és hét embert foglalkoztatunk”– mondta Natalie Frost ügyvezető igazgató. Arról viszont nem esik szó, ki fogja leszedni a gyümölcsöt, ha az a 2000 fa komoly termést hoz. A brit farmerek ugyanis a kelet-európai vendégmunkások nélkül nem tudnak megbirkózni a betakarítással.