Jelenleg 100 kg műtrágya árán akár 100 liter lombtrágyát is kijuttathatunk. Ekkora mennyiséget csak több alkalommal, technológiába fűzve javasolt kiszórni.  Mikor és milyen hatóanyagot érdemes pótolni?

lombtrágyázás

A növényeknek szükségük van a tápanyagokra – fotó: VulcanAgro Kft./Facebook

A kelést követően, még ősszel

A korai vetések, az egyre nagyobb hőösszeg megköveteli, hogy a növényeket már ősszel is segítsük tápanyaggal. Ebben az időszakban a növénynek elsősorban makro- (nitrogén–foszfor–kálium) és néhány mezo- (kén és magnézium) elemre lenne szüksége, amiben a gazda segítsége sokat számít. A könnyen felvehető tápanyagban kimerült, a még gyenge gyökérzettel rendelkező növény szenvedni fog. A repcék lilás, bíbor és sárga színeket mutatnak, a kalászosok bokrosodása vontatott. A növények vegetációja csak lassul, de nem áll meg, várják a segítséget. Ebben az időszakban használhatunk NPK-alapú vagy szerves tápoldatszerű lombtrágyákat. Nem baj, ha a talajra is hullik, az esővel bemosódnak, és a gyökéren keresztül válnak tápanyaggá.

komplex műtrágyák

Forrás: VulcanAgro Kft.

Vulcan Magma

Forrás: VulcanAgro Kft.

Tél végén se várjunk

A tél végén a nitrogént – legyen az szilárd vagy folyékony – fejtrágyaként mindenki pótolja. Tehát a lombtrágyából nem a nitrogéntúlsúlyost kell választani. A magnézium-, kén-, kálium- és mikroelem-alapú termékek választása sokkal eredményesebb ilyenkor. Ezekből a tápanyagokból alakul ki hiány, amit lombon keresztül kell és lehet pótolni. A növények bokrosodása, oldalhajtás-növelése zajlik, ami megalapozza a termésmennyiséget. Ne hagyjuk szenvedni őket, rászorulnak már a szakértő kezekre.

Vulcan hibrid termékek

Forrás: VulcanAgro Kft.

Vulcan keserűsó termékek

Forrás: VulcanAgro Kft.

A tavaszi intenzív zöldtömeg időszakában

A meleggel együtt a növények vegetációja is felgyorsul. Zöldtömegüket két-három hetente megduplázzák, amihez sok-sok nitrogén kell. Ha túl korán és kisebb dózisú nitrogénfejtrágyát használtunk, akkor a lombtrágyával kell nagy dózisban már a nitrogént is pótolni. Akár több alkalommal is fújhatunk nitrogént, de magnéziumot és mikroelemeket is tegyünk mellé. A túlzott tápanyagpótlást kerüljük el, mert a növény az összes vizet és tápanyagot a szár–levél–gyökérzet nevelésére fordítja, és mire a szemeket kellene kinevelni (főleg egy jó kötés esetén), már nem marad miből.

Vulcan nitrogén lombtrágyák

Forrás: VulcanAgro Kft.

Az érés kezdete

Az érés időszakában a növény nagyon sok vizet és a korábban felvett tápanyagokat hasznosít. Sajnos, egyre gyakoribb, hogy súlyos aszálystressz közepette zajlik az érés vagy kényszerérés. A tápanyagokat ennek megfelelően kell megválasztani. Normális esetben ekkor már csak nitrogént és magnéziumot pótoljunk, de stresszes növény esetében még ezeket is hagyjuk el.

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

VulcanAgro logó