Ez egy olyan eredmény, illetve tudományos bravúr, amelynek különleges jelentősége abban áll, hogy bebizonyította, a Földön kívül is megvan a lehetőség különböző növények termesztésére. A NASA a hónapos retket a rövid tenyészideje és egyszerű biológiai felépítése miatt választotta – írja az observer.com.

Az Űrkutatási Ügynökség előrehaladott kísérleteket folytat más növényfajoknak (többek között gabonaféléknek) az űrben történő előállítására, ami biztosíthatja, hogy a jövőben az űrhajósok élelmiszer ellátásának egy részét nem kell külön járművel az űrállomásra szállítani. Ezzel jelentős költségeket lehet megtakarítani, bár az első 20 db retket utólagos vizsgálat céljából még visszaszállítják a Földre. Az odaszállításnak főleg a távolabbi jövőben tervezett Hold- és Mars-expedíciók során lesz nagy jelentősége.

Mielőtt az űrben is kipróbálták volna, a termesztési rendszert egy japán kísérleti állomáson és a NASA floridai űrállomásán tesztelték, a megvilágításhoz napfényt imitáló LED fényforrásokat használva. A további kísérletekben olyan növények szerepelnek, amelyek jól alkalmazkodnak az űrállomás gravitációs körülményeihez és hatékonyan segítik az űrhajósok táplálkozását.

A NASA ezen kívül – 2014 óta – két másik növénytermesztési rendszert is üzemeltet, amelyek közül az egyiken saláta, kínai kel és egyéb zöldségek termesztésével, a másikon az izraeli Aleph Farm irányításával növényi alapú húskészítmények előállításával kísérleteznek, sőt már meg is született az első „űr-beefsteak”.

Indexkép: Pixabay