A résztvevők először dr. Csipkés Józsefnek, a Holland Alma Kft. ügyvezetőjének az évértékelő beszédét hallgathatták meg, majd azt követően a Hed-Land Hungária Kft. képviseletében Diriczi László mutatta be az alma tápanyag utánpótlásának korszerű lehetőségeit.

A program következő részében Hefler József, a Bátori Kert-Plusz Kft. szaktanácsadója a szerves és ásványi gyümölcstáplálás módjait ismertette. Az alma növényvédelmének újdonságairól Kántor Tamás mérnök, üzletkötő, a Sumi Agro Hungary Kft. munkatársa szólt.

A záró előadást Babicz Szabolcs és dr. Csipkés József, a Holland Alma Kft., és a Naturalma Zrt. vezető munkatársai közösen tartották.

Elmondták, hogy a kezdetben csupán fajtainnovációnak indult programot számos más elemmel egészítették ki. Nem csupán új, tetszetős, betegség-ellenálló, jól tárolható és rendkívül finom, jogvédett fajtákat vezettek be a piacra. A programot kiegészítették hatékony marketing és piacszervezési tevékenységgel, szaktanácsadással, finanszírozással, közös értékesítési rendszerrel. Bemutatták a program középtávú fejlesztési tervét és beszámoltak az eddig végzett munkáról.

A Naturalma Program céljait összegezve kifejtették, hogy a termelőknek eredményes és hosszú távú, egyben biztonságos, azaz kiszámítható együttműködést tudnak kínálni oly módon, hogy környezetkímélő, gazdálkodás mellett a fogyasztók is minőségi, egészséges termékekhez juthatnak.

A rendezvény látogatói az új almafajták bemutatói közben meg is kóstolhatták a fajtaújdonságokat. Mindenki meggyőződhetett róla, hogy a Naturalma márkanév alatt sorakozó fajták különleges ízvilágot képviselnek. A rendkívül magas élvezeti érték és a programmal járó előnyök meggyőzték a hallgatóságot arról, hogy a Naturalma a hazai almatermesztésben meghatározó szerepet fog képviselni.