A XVI. András-napi Bormester Találkozón tartott előadásában a helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években a borászatok adminisztrációs terhei több ütemben csökkentek. Ennek keretében jött létre például a kisüzemi bortermelői státusz, és vezette be az FM a pincekönyvet kiváltó kisüzemi bortermelői regisztert.

Mint mondta, a borászati bürokrácia csökkentésének alapelve az egyablakos ügyintézés, amely a hegybírón keresztül valósul meg. Így már nem kell ugyanarról az időszakról több hatóságnak, eltérő módszertannal jelentést készíteni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU által kötelezővé tett szüreti és termelési jelentéseket a szőlő, illetve a seprős újbor származási bizonyítvány határidőben történő kérelmezésével is ki lehet váltani.

bor

A borászok adminisztrációs terhei több lépcsőben csökkentek – fotó: Shutterstock

Gál Péter előadásában beszélt a szőlőültetvények szerkezetátalakításának kérdéséről és támogatásáról. Mint említette: az ágazat jövője szempontjából a minisztérium továbbra is stratégiai fontosságúnak tartja a szőlőültetvények telepítését. Az új egyéni tervek benyújtásának lehetőségét a szaktárca 2018 januárjában tervezi megnyitni, a 2019-2023 időszakban rendelkezésre álló források terhére.