A zöldségtermő terület összesen 2,3 hektárnyi területet foglal el. Ennek a termesztésnek egy olyan mellékhatása is van, hogy a termesztéshez használt, mintegy 25 cm vastag talajréteg évente több millió liter esővizet nyel el, ami egyébként a szennycsatorna-hálózatba kerülne – írja a weforum.org/agenda angol hírportál.

A hálózat ugyanis időnként képtelen elnyelni a hirtelen lezúduló esővizet. A nagyvárosnak 1980 óta 45 milliárd dollárt kellett fordítania a szennyvizek kezelésére és tisztítására az élővizek terhelésének csökkentése érdekében. A terhelés az utóbbi évtizedekben enyhült, de mivel a nagyváros területének 70 százaléka burkolt, lakóinak száma pedig meghaladja a 8 milliót, a heves esőzések ma is gondot okoznak.

A tetőtéri kertek emellett 40 méhkaptárt is magukban foglalnak, a nyári melegben pedig jelentősen mérséklik és elviselhetőbbé teszik a háztetőkről kisugárzó forróságot, továbbá csökkentik a lakások hűtéséhez szükséges energiát is. New York tetőkertjei oktatási célt is szolgálnak, a szakközépiskolák és főiskolák tanulóinak a gyakorlatban bemutatva a kertészeti tevékenység legfontosabb műveleteit.

háztető

Egyre népszerűbbek a tetőtéri kertek – fotó: Pixabay

2050-re a Föld lakosságának 68 százaléka városokban lesz kénytelen lakni. Ezért a Világgazdasági Fórum támogatja a a nagyvárosokban létesített zöldségtermelő tevékenységet, amely segíti a zsúfolt települések zöldítését és tisztán tartását, többek között a városokon belül termelődő szén-dioxid nagy részének elnyelésével.