A káposztalepke a káposzta leveleire rakja petéit, majd az azokból kikelt hernyók intenzíven pusztítják a növényt. Bizonyos vad káposztafajták ez ellen különös módon védekeznek: gyakorlatilag érzékelik a veszélyt, ezért – nekrózist generálva –  elpusztítják a peték alatt saját levelüket, amely így kiszárad, és lehull, de a petéket is magával rántja a pusztulásba – írja a wur.nl/en.

Hatalmas előrelépést jelentene a növényvédelemben, ha ezt a védekezési mechanizmust sikerülne átültetni más növényekbe is (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

A tudományos szenzáció bizonyítja, hogy a növények nem csupán némán tűrik a kártevők támadását, hanem azt „észlelve” megpróbálnak védekezni ellene. Amennyiben ennek a különleges és egyelőre csak a vad káposzta fajokra jellemző védekezési mechanizmust sikerül a termesztett káposztafélékbe és esetleg egyéb fajokba is átültetni, az forradalmi változást hozhat, és a növényvédelmi költségek nagyarányú csökkentését eredményezheti.

A növények peteölő védekezésének tanulmányozására a kutatócsoport Nina Fatouros irányításával a keresztesvirágúak családjába tartozó 31 növényfajt megvizsgálva megállapította, hogy a peték 80 százalékát elpusztító erős levél-nekrózis csaknem kizárólag a káposztafélék vadon növő fajainál figyelhető meg. A vizsgálatok eddigi eredményeit a New Phytologist folyóiratban ismertették.