A tavasz kezdete olyan téliesre sikeredett. Aztán jött a mostani szakasz, ami már inkább nyárias. A mögöttünk levő héten előfordult minden, csapadék – szerencsére kevés, gyakran fújt a szél, s a hőmérséklet 20 °C fölé emelkedett, a legmelegebb kora délutáni órákban bizony 25-26 °C is előfordult. Az éjszakai fagyok elmaradtak, növényeink most nem károsodtak.

Ez azért is érdekes, mert viszonylag nagy gyakorisággal jön április 10-12 tájékán egy lehűlés, ami az akkor virágzó kajszi fák termését korán betakarítja. Most ilyen megfigyelést szerencsére nem kellett tenni. Ez a gyökeres változás időjárásunkban gyors reagálásra késztette növényeinket. Sokan csak a kiskertben látják, hogy milyen gyorsan kinyíltak a tulipánok vagy éppen a gyümölcsfák, de hasonlóan meglepő változásokat lehet látni a határban is. Az előző összefoglalóban arról írtunk, hogy a repce nemsokára kiemeli virághozó szárát, nos a megjelenést követő 2 napon belül már a 40-50 cm magas, zöldbimbóban levő repce állományokat lehetett látni. A kalászosok is gyors fejlődésnek indultak, minden kéri a gyors termelői segítséget.

Az ültetvényekben gyorsan elvirágoztak a kajszifák. A kb. 1 hetes virágzási időszakban kevés csapadék hullott, mondhatnánk az időjárás nem kedvezett a monília fertőzésének. Ezt úgy kell pontosítani, éppen csak annyi eső esett, hogy a monília fertőzése megtörténhessen – legalább is a kezdeti tüneteket, a virágelhalást már lehet látni. Felgyorsult a többi gyümölcsfafaj fejlődése is, teljes virágzásban van az őszibarack, a szilva, a cseresznye és a meggy, de 15-én, az Alföldön virágzó almafákat fotóztam.

És még nincs vége. Napjainkban ugyan kicsit (1-3 °C-ot) visszaesett a hőmérséklet, szórványosan eső is hullott, de a meteorológiai előrejelzés a hét további részére napos, száraz, meleg időt ígér. Ez sokat segíthet a mezőgazdasági munkák haladásában.

Szépen fejlődnek az őszi vetésűek

Az őszi árpa 1-3 nóduszos állapotot ért el, de az őszi búza is szárbaindul már, legalább is a fejlettebb táblákon.
Általában szépek az állományok, kizöldültek, sűrűsödnek, egyre jobban takarják a talajfelszint. Ez a szépség azért némi veszélyt is hordoz magában, a talaj közelében kialakuló mikroklímára gondolok, amely kedvez a kórokozóknak, a fertőzéseknek.

Őszi búzában egyelőre még csak az alsó leveleken lehet látni gyenge, de növekvő mértékű szeptóriás levélfoltosságot, a növények ~1-3 %-án. Őszi árpán tovább fokozódott a hálózatos levélfoltosság jelenléte, de még gyenge mértékben van jelen az állományokban, a növények 2-3 %-án. A sűrűbb állomány, a nedvesség, párásság és a meleg együttesen meghozták a lisztharmatot is. Igaz még csak észlelési szinten lehet találni, illetve gyenge fertőzést ért el az alsó leveleken, de számolni kell a fertőzés erősödésével, terjedésével.

lisztharmat

A lisztharmat kezdeti fertőzése a szár alsó részén – fotó: Agroinform.hu

Áttérve a kártevők világára a vetésfehérítő bogarakról kell szólni mindenképpen. Egyedszámuk ugrásszerűen megnőtt a gabonákban. Őszi búzában a táblák többségén nemcsak a szegélyben, hanem a belsőbb részeken is megtalálni a kártevők nagy tömegét. A hálózott egyedszám 22-30 db imágó/10 hcs a tábla belső részein is, amely jóval a kártételi küszöbszint (kártételi küszöb szegélyzónában: 10-15 db imágó/10 hcs) felett van. A bogarak a múlt hét közepén szinte mindenütt megkezdték a kopulálást, a tojásokat már érdemes figyelni. A párás, mérsékelten nedves, meleg időjárás kedvez a tojásrakáshoz és a lárvakeléshez, így a kártevőre fokozottan kell figyelni és fel kell készülni a korai védekezésre.

A szipolypoloskák betelepedése is megfigyelhető a táblákra, de egyelőre csak észlelési szinten (1-2 db imágó/10 hcs).

A gyomirtást általában befejezték az üzemek, illetve a munka végén tartanak. Sajnos a gyomnövények igen gyorsan reagáltak a tavaszodásra, így több táblán lehet csökkent hatékonyságot látni, főleg a gyomok túlfejlett állapota miatt.

acat

Ezzel gond lesz, rengeteg az acat – fotó: Agroinform.hu

A káposztarepce táblák is egyre szebben mutatnak. Mondhatni egyik része már mutatja szép sárga ruháját, a többi meg követi napokon belül. Betegség nem támadja a növényeket, kártevők viszont annál nagyobb számban. A repceszár-ormányos lerakta tojásait, a növények szárán jól látható a szúrás nyoma, az imágók egyedszáma visszaesett észlelési szintre.

repce

Kezdődik a repce virágzása – fotó: Agroinform.hu

Ezzel szemben a repcefénybogarak betelepedése a múlt hét elején még nagyon intenzív volt a kártételi küszöbszint körül alakult, 60-70 db imágó/10 hcs mennyiségben. Ahol későbbre tolódott a szárormányosok elleni védekezés, ott kedvezőbb egyedszámot tapasztalhatunk. A repce, a túlnyomóan sárgabimbós fenológiai állapot miatt fokozottan érzékeny a kártételre, ezért a megfigyelés és adott esetben a védekezés indokolt.

repce

Repceszárormányos szúrásának a képe – fotó: Agroinform.hu

A múlt hét második felében a hálózott anyagban már repcebecő-ormányosokat is lehetett találni, a meleg, napsütéses napokon viszonylag nagy egyedszámban, 6-10 db/10 hcs mennyiségben. További hasonló időjárás esetén (legalább 15-17 fokos nappali hőm.) a populáció növekedhet a táblákon, az újabb rovarölőszeres beavatkozást ez is indokolja.

repce

Az elsők között - repcebecő ormányosok – fotó: Agroinform.hu

Elindultak a vetőgépek

A kukorica és napraforgó vetésével jól haladnak az ország déli területein, míg a hidegebb tájakon (pl. a nyugati határszél, északi hegyvidék) még inkább a vetések kezdéséről kell beszélni. Aktuálisak a vetéssel egy menetben történő talajfertőtlenítések, melyek a klasszikus talajlakó kártevők ellen megfelelő hatékonyságúak lehetnek. A talaj felső 20 cm-es rétege országosan felmelegedett, 12 Co körüli hőmérsékletű. Ez kedvez a kultúrnövény csírázásának, de a kártevők is feljöttek, a talaj felső 5-10 cm-es rétegében találhatók. Ez a réteg kellő nedvességű a kijuttatott készítmények hatáskifejtéséhez.

Kicsit megkésett a burgonya ültetése, de most már jól halad ez a munka is.

A gyümölcsfák virágba borultak, a növényvédelemre most is figyelni kell

Az almaültetvényekben, főképpen a melegebb Alföldön már virágzó fákat látunk, míg a Dunántúlon inkább csak a pirosbimbós állapot, az első virágok nyílása a jellemző. Körténél a virágzás kezdetéről lehet beszélni. Ismét hirtelen és gyors, erőteljes felmelegedéssel köszöntött be a tavasz, ami többek között a gyümölcsfajok összevirágzását is okozta. Szépek az ültetvények amikor minden virágzik, de ennek azért van egy munkaszervezési oldala is, nem könnyű mindent időben kezelni.

A varasodás fejlődése és fertőzése is bekövetkezhetett a csapadékosabb napokon. A levélnedvesség időtartama általában nem éri el a 9 órát, így nagyon enyhe fertőzési fokozattal számolhatunk egyelőre. Ennek ellenére a betegséget ajánlott időben megfékezni, így az ültetvények ellenőrzése, az időjárási paraméterek követése mindennapos követelmény.

A lisztharmat primer tünetei is látványosak már a gyümölcsösökben. Kezeletlen ültetvényben, érzékeny fajtán, 60-80 %-os hajtásfertőzés figyelhető meg. Kezelt ültetvényekben jóval kedvezőbb a kép, 1-5 % közötti a fertőzöttség mértéke. Az időjárás kedvez az újabb fertőzéseknek ezért védekezés szükséges.

Az első virágok kinyílásával az erwiniás (tűzelhalás betegség) virágfertőzésre is növekvő esély van. A 15,6 fok feletti (átlag) hőmérséklet és csapadék egyidejű jelenléte kedvez a kórokozó fertőzésének. Megelőző védelem indokolt.

Az alma levélpirosító levéltetvek egy-egy ültetvényben jelentős kárt okoznak a lemosó permetezések ellenére. Ismert, hogy korai kártevők, jelenleg gyenge fertőzést értek el, de a gyakoriságuk elég magas, vagyis a hajtások ~5-20 %-án jelen vannak (technológiától függően). Szaporodásuk, kártételük folyamatos, ezért a védekezés indokolt. Ezt erősíti, hogy más levéltetű fajok is felkeresik az új hajtásokat.

alma

Korán virágzik az alma – fotó: Agroinform.hu

A vértetű már évek óta a nehezen kordában tartható kártevők közé tartozik. Ezen a télen jól telelt, korán megjelent, s napjainkban már a törzsön-vázágakon szaporodik, telepeket alkot. Most még könnyebben elérhető, ezért a korai védekezés javasolt.

A sodrómolyok kártétele továbbra is észlelési szintű, nem jelentős. Az almalevél bolha imágói is megjelentek az almásokban, a tojásrakás megkezdődött. A bimbólikasztó bogár jelenléte észlelési szintű.

Körtében a körtelevélbolha imágóinak megjelenése (és a tojásrakás is) később következett be az idei évben, mint szokott. Az imágók tömegesen (a tavalyi viszonylag kis károsítás ellenére) a múlt héten jelentek meg, a hét közepétől a tojásrakás már megfigyelhető volt. Jelenleg L1-L2(L3) stádiumú lárvákat lehet találni. A mostani időjárás kedvez a tojásrakáshoz, így a védekezés indokolt és a fiatal lárvák ellen időszerű.

A csonthéjas fajok szinte minden tagja virágzik. A „szinte” kifejezés arra utal, hogy a kajszi már befejezte virágzását, de a cseresznye, meggy, őszibarack, szilva teljes virágzásban pompázik. Ebben az időszakban a monília elleni védekezés a meghatározó. Sajnos a tavalyi példa arra mutat, hogy a napos meleg időjárásban lezajlott gyors virágzás nem véd meg a kórokozó fertőzésétől. A szórványos eső, a reggeli köd is elég lehet a fertőzéshez, napjainkban pedig eső előfordult, s a jövő hét elején ismét előfordulhat. Az első kezelést már el kellett végezni, de fővirágzásban ismételten permetezni kell.

Az őszibarack-ültetvények tulajdonosai évről évre megküzdenek a tafrinás levélfodrosodás károsításával. Ez a kórokozó a hűvös, nedves körülményeket szereti, ezért sokan gondolhatják, hogy most nem fog fellépni. Sajnos a valós kép éppen az ellenkezője, az éppen kiterült új leveleken már ott a betegség tünete, a védekezéseket meg kell kezdeni.

Arra gondolhatnánk, hogy a kártevők még nem jelentek meg a csonthéjasokban, de ebben is rossz hírrel kell szolgálnom. Általában a cseresznyén keressük az első levéltetű kolóniát és az azt jelző levél bepöndörödést, de most szilván találtam meg az első levéltetű (kis)kolóniát.

Hamarosan kezdődik a szilván a sziromhullás, ne felejtsük el, hogy a poloskaszagú szilvadarázs sziromhullás idején rakja tojásait a csészelevelekre, majd onnan rág be a kis lárva a gyümölcsbe, tehát kevés időnk van elkapni a kártevőt.

A szőlő is kihajtott, területtől, fajtától függően 1-2 levél kiterülése-kisleveles állapotot lehet látni. Kórokozó egyelőre nem fenyeget. Most a kendermagbogár is kevésbé aktív. Az Alföld déli részén már a tarka szőlőmoly is rajzik, száma emelkedik a csapdákban. Általában erős a gyomosodás, korai gyomirtást kell végezni az ültetvényekben.

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre és a rajzási táblázatokra kíváncsi, kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer-adatbázisa elérhető ide kattintva.