Zöldségeskertünk mostanra igencsak foghíjas, a termények jó része már a kamra polcáról mosolyog vissza ránk. A gyökérzöldségek, répa, fehérrépa is csatlakozhatnak a télire eltett finomságok sorához, itt az ideje felszedni és elvermelni őket.  A szedést száraz időben végezzük,  sáros, piszkos zöldség nem csak hogy nem esztétikus, de könnyebben meg is romlik. Gondosan válogassuk át a zöldséget, tárolásra csak a teljesen egészséges, sérülésmentes alkalmas.
A káposztafélék az első fagyokig gond nélkül maradhatnak a kertben, a karfiol kivételével mind átvészeli a csípős éjszakákat károsodás nélkül. 
Folyamatosan betakaríthatunk mindent, tököt, céklát, póréhagymát, és a kiürülő ágyásokban nekiláthatunk a talaj megmunkálásának. Fárasztó munka, de megéri, mert a jó érett istállótrágya szétterítésével  és beásásával  a következő évi termésünket alapozzuk meg. A téli fagy és csapadék is a kezünk alá dolgozik. A tápanyagokat befogadja a föld, a rögöket felaprítja a fagy, így tavasszal könnyebb dolgunk lesz, meghálálja a kertünk a gondoskodást.
Gyümölcsösünkben is itt a szüret ideje. Alma, körte, birsalma várja hogy finom kezek leszedjék és üvegbe, tárolóba helyezzék. Jó tárolás mellett egész télen át kitartanak, és minden falattal  megörvendeztetnek bennünket a nyár ízével.  Gyümölcsfáink rászolgáltak egy utolsó lemosó permetezésre, és egy kis trágya egészen biztosan nem lesz ellenükre. A fa alól a hullott gyümölcsöt, az avart szedjük össze, mert hiába permeteztünk, ha a kórokozóknak tálcán kínáljuk az áttelelésre legalkalmasabb helyet a fa alatt.
Gyepünkön idén utoljára jár a fűnyíró, tavaszig nem veri fel a környék csendjét a zümmögésével.  Érett komposztot vagy trágyát teríthetünk szét  vékonyan a gyepen. Tavaszra az üdébb zöld színen kívül más nyoma nem lesz, a hólé bemossa a helyére.
Virágjaink közül már csak  a krizantém és az őszirózsa szirmai csalnak mosolyt az arcunkra. A virághagymákat, gumókat szedjük föl, tavaszig óvjuk, hogy jövőre is kedvünk teljen a színpompás csodákban.
A fokhagyma elduggatásával sem késtünk el és vethetünk még áttelelő kelkáposztát is esetleg őszi mákot. Számoljunk azonban kicsit nagyobb veszteséggel, mint a kora tavaszi vetés esetén. A  kártevők, a madarak, a fagy mind-mind sarcot szedhetnek a magvainkból. A nedves talajban a kórokozók is gondot okozhatnak, de mindezért a veszteségért kárpótol bennünket a koratavasszal betakarított termés üdesége.
A kerti teendőink nem állnak meg a ház küszöbénél, a konyhán át egészen az asztalunkig vezetnek. A birsalmasajt nagy kedvenc a családomban. Magában csemege, de kerülhet süteménybe, és a karácsonyfa alá is, kedves ajándék. Így készül: a birsalmát megmossuk, ledörzsöljük a pihés külsejét, negyedeljük, magházát kivágjuk. Egy nagy edényben puhára főzzük annyi vízben, ami éppen ellepi. Miután megfőtt egy botmixer segítségével pépesítjük, beletesszük a cukrot (ízlés szerint, a pép literjéhez 40-80 dkg), citromlével, szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük, és sűrűre főzzük. Lehet gazdagítani pirított dióval vagy mogyoróval. Az előkészített (tiszta, pormentes, száraz) formákba öntjük, és pár napig hűvös helyen hagyjuk száradni. Ezután a formákból kivéve még kb. két hétig szárítjuk, míg eléri végleges állagát. Sokáig tárolható, nem romlik meg könnyen.
Napsütésben, csípős hidegben, kipirult orral, örömmel végzett eredményes kertészkedést kívánok mindenkinek, teljen örömük a kertjükben!

SyRi