A legsúlyosabb kérdés: ki fog dolgozni a földeken?

Egyre nagyobb gondokat okoznak az olasz mezőgazdaság számára az újabb járványhullám kapcsán elrendelt korlátozó intézkedések, mivel egyre nehezebb olyan munkavállalókat találni, akik két, az Európai Unióban is elismert oltással rendelkeznek, írja a Fruitveb.

Észak-Afrikából már tavaly is kevesebb idénymunkás érkezett a járványhelyzet miatt. Ezekben az országokban elsősorban az orosz Szputnyik és a kínai Sinovac vakcinákkal oltották be a lakosságot.


Hármas szorításban az olasz zöldség-gyümölcs ágazat

Az Italiafruit jelentése szerint az olasz zöldség- és gyümölcstermesztésben érdekeltek számára három összetevőből áll a jövedelmezőségi probléma:

  • növekvő termelési költségek,
  • alacsony felvásárlási árak,
  • munkaerőhiány.

Ferrara térségében a külföldi munkavállalók aránya eléri a 40%-ot, az idénymunkások 35%-a pedig 50 évnél idősebb. Utóbbi azért is húsba vágó kérdés, mert az olasz kormány 2021. december 5-én egy olyan rendeletet fogadott el, melynek értelmében az 50 év feletti külföldi munkavállalók számára kötelező a két, EU-ban is elismert oltás. Emellett az ott dolgozó munkavállalók közül is egyre többen (mintegy 15 ezer ember) fontolgatják azt, hogy inkább olyan országba mennek dolgozni, ahol jobb feltételekkel, magasabb fizetésért dolgozhatnak.

zöldségszedés

Ferrara környékén a külföldi munkavállalók aránya eléri a 40%-ot – Fotó: Envato

A képzetlen munkaerővel nem sokra mennek

Stefano Gasperi, a Confagricoltura Modena igazgatójának véleménye szerint azonban nem csak a foglalkoztatottak számával van baj. Óriási gondot jelenthet az is, hogy a képzetlen munkaerő tevékenysége a terméshozamok csökkenésében fog jelentkezni. A munkaerőpiac átalakulása Gasperi szerint a feketefoglalkoztatás előretöréséhez vezethet.

Egy lengyel lap szerint az olaszok helyzetét tovább rontja, az ottani súlyos koronavírus-helyzet miatt a vendégmunkások számára már kevésbé vonzó célpont Olaszország.

A hazai helyzettel kapcsolatban korábban írtuk, hogy A gyümölcságazatban jelentkező munkaerőhiány súlyosságát jelzi, hogy a megfelelő számú kézi munkaerő hiánya miatt évente a gyümölcstermés mintegy 20 százaléka esik ki.