Napjainkban szinte minden gazdálkodó végzett vagy végeztetett már talaj-mintavételezést. Hazánkban a jogszabályoknak megfelelően 5 évente szükséges mintát venni az adott programban részt vevőknek vagy a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak. Fontos, hogy az eredményeket 4-5 évig használhatjuk, így különösen felértékelődik az a tény, hogy pontos, ellenőrizhető minták legyenek, melyek alapjai lehetnek a következő évek műtrágyázási gyakorlatának.

talajminta

A talajminták eredményeit 4-5 évig használjuk, így fontos, hogy azok pontosak, megbízhatóak legyenek.

Hogy ezen felül miért is fontos a precíz mintavétel?

Több fajta lehetőség van, amelyek közül a termelők választhatnak. Nálunk kizárólag GPS alapú, gépi, automata mintavétel történik, mivel ez a legpontosabb metódus. Esetünkben a mintavétel mélysége állandó, független az emberi és környezeti tényezőktől, a területteljesítménye nagy, kiszámítható és tervezhető. A mintavételi útvonalak rögzítésre kerülnek – a következő mintavételnél ugyanazon az útvonalon tudjuk a mintákat venni –, valamint minden minta 15-20 lefúrást jelent. Ez reprezentálja jól az adott területet.

A táblán belüli változásokat nyomon lehet követni, következtetéseket lehet levonni belőlük. Kiemelt fontosságú, hogy pontosan tudjuk, milyen talajon gazdálkodunk, annak mik az erősségei, esetleg gyengeségei és ehhez tudjuk igazítani a termesztési technológiánkat. Erre alapozva a megfelelő növényt tudjuk kiválasztani, a meglévő növényeink igényeit pontosabban tudjuk kielégíteni.

talajminta-vétel

A táblán belüli változásokat nyomon lehet követni, következtetéseket lehet levonni belőlük.

Természetesen fontos megemlíteni a költségtényezőket is, ami értelemszerűen magasabb, mint egy „hagyományos” mintavételnél. Azt viszont ne felejtsük el – mivel a laborköltségek minden mintavételnél adottak –, hogy a minták eredményeit 5 évig tudjuk használni, így a plusz költségek évekre leosztva akár csak pár száz forint pluszt jelenthetnek hektáronként.

A gépi mintavételnél a homogenitás, a pontosság és a reprezentativitás kapnak kulcsszerepet, ezeket a jellemzőségeket kapjuk a költségnövekmény ellenében. Gondoljuk át, ha már tényleg használni akarjuk 4-5 évig az eredményeket, olyan kiindulási alap kell, amire több éven keresztül lehet építeni!

A mi mintavételünk minden esetben GPS alapon történik, mely mind a terület határvonalát, mind a mintavétel útvonalát rögzíti. Minden egységünkbe flottakövető rendszert szereltettünk be, így ezen adatainkat kérés alapján a partnereink rendelkezésére tudjuk bocsájtani (útvonal, dátum, időpont). Kapacitásunk nagy (6 mintavételi egység), amivel akár napi 1.200-1.500 hektár is mintázásra kerülhet. Berendezéseink maximális mintavételi mélysége 60 cm.

talajvizsgálat

A gépi mintavételnél a homogenitás, a pontosság és a reprezentativitás kapnak kulcsszerepet.

Az eredmények és a gazdálkodó által megadott vetéstervi adatok alapján készítjük el a tervezett kultúra igényeinek megfelelő tápanyag-utánpótlási javaslatot. A műtrágyázási javaslat mellé bemutató térképet készítünk a mintázott terület talajtulajdonságairól (NPK) vagy külön igény esetén más térképek is elkészíthetőek. A megadott információkkal a gazdák csökkenthetik a költségeiket, javíthatják az átlagos terméshozamot és a termés minőségét is.

A talaj-mintavétel a termelési költség körülbelül 1%-a, viszont a műtrágya felhasználás akár a 20-30%-ot is elérheti! Ne ezen takarékoskodjunk, hiszen hosszú távon kell dolgoznunk az adott eredményekből, ehhez azonban pontos, visszakövethető talajmintavételre és akkreditált laboratóriumi eredményekre van szükségünk!

Tudjon meg többet ide kattintva!