Tavaly nyáron az országos középhőmérséklet 1,87 Celsius-fokkal haladta meg az 1981–2010 közötti átlagot. A 30 fokos csúcsot meghaladó hőségnapból az évi átlagos 24-nél jóval többet, 40 napot regisztráltak. Ez az Alföld déli részén az 50-et is meghaladta, Fülöpházán pedig ennél jóval többet, összesen 62 hőségnapot jegyeztek fel – írja a Világgazdaság.

egy hektárra jutó vízmennyiség

A lap értesülései szerint a jövőben növekedni fog a forró és aszályos időszakok száma és a gyakori hőhullámok miatt egyre inkább megéri a termelőknek az öntözés. Magyarországon öntözés nélkül valószínűleg nem lesz fenntartható a kertészeti gazdálkodás.

Az összes vízjogilag engedélyezett öntözhető terület nagysága mintegy 142,8 ezer hektárt tesz ki, amelynek négyötöde az Alföldön található. Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében éppúgy 29 ezer hektárt meghaladó a vízjogilag engedélyezett öntözhető terület, míg az Alföldön kívüli öt régió alig haladja meg a 32,5 ezer hektárt.

A Világgazdaság gyűjtése alapján 2019-ben az üzemre engedélyezett éves vízmennyiség 259 millió köbméter volt, aminek szintén négyötöde az Alföldre tehető. Itt az engedélyezett éves vízmennyiség megyei átlaga 34 millió köbmétert érte el, még úgy is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez az érték az országos megyei átlag 13 millió köbmétert sem érte el. Négy megyében – Nógrád, Heves, Zala és Vas megyében – az üzemre engedélyezett éves vízmennyiség az egymillió köbmétert sem haladta meg.