Szombaton a Balaton északi partján nézelődtem és fitoftórás krumplibokrokkal és peronoszpórás levelű szőlőkkel találkoztam – írja Zsigó György a felhívásában. – Az időben és a területileg is változékony időjárás miatt, már egy járásra sem lehet egységes növényvédelmi előrejelzést adni. Ahol esett ott megjelent a peronoszpóra és a fitoftóra, ahol maradt a forró szárazság, ott jelenleg nem kell tartani ezektől a kórokozóktól, de a hétvégén lehet, hogy fordul a helyzet és más tájakon lesz aktuális a mondandóm, máshol is megjelenhetnek ezek a gombák.

Melegben és hosszan tartó levélnedvességnél tehát biztosan számíthatunk a fitoftórára. A sűrű, gyomos és felülről öntözött állományban mi is előidézhetjük ezeket a körülményeket. Ugyanaz a gomba támadja a krumplit és a paradicsomot is, ezért burgonyavésznek és paradicsomvésznek is hívják.

Nagyon gyorsan terjed a fitoftóra, ezért tényleg csak megelőzéssel védekezhetünk ellene. Szerencsére mindkét növény „bírja a rezet” (7) és még az idén engedélyezettek, megvehetőek a rézpótló mankocebek is, szólóban és az aláhúzott kombinációkban is szerepelnek.

Jó néhány felszívódót is bevethető, pl. az Amistar, (3) és az Acrobat MZ (3) vagy a Kupfer Fusilan (7), a Proplant (7), az Electis (3 és 7) és a Ridomil Gold (7), Overgo (7).

Zárójelben az élelmezés-egészségügyi várakozási idők (é.v.i.) szerepelnek.

szőlő

Oda kell figyeni a szőlő peronoszpórára

A peronoszpóra a szőlő bármely zöld részét megbetegítheti, a virágokat, a fiatal fürtöket, a hajtásokat, a kacsokat és a leveleket is. A megtámadott szőlősejtek zöld színteste is elbomlik, ettől keletkeznek a sárga zsíros foltok, az ún. olajfoltok a leveleken.

Tehát ekkor már megtörtént a fertőzés és akár másnap megjelenhetnek a gomba telepei, a fehér penészgyepek, melyek a fonákon a foltok alatt fejlődnek ki. Ezekről szóródnak a fertőzést tovább vivő spórák (konídiumok), melyek mérsékelten meleg és erősen párás időjárásban expressz gyorsasággal beteríthetik az egész ültetvényt. A nyár vége felé leszáríthatja a leveleket, pedig ezeknek még cukrot kellene termelniük a fürtökbe. Alacsony lesz a mustfok!

szőlő

Totális peronoszpórafertőzés az új hajtáson – fotó: Agroinform.hu

Eddig nem volt gond a fürtfertőzés, most a lombot kell megóvni. Sajnos, váratlanul, a széllel is fertőzhet a könnyen repülő nyári spóráival. Ez a hirtelen érkező fertőzés is jelentős lehet, mindig figyelni kell.

A réztartalmú gombaölők mellett bőséges a kínálat a felszívódókból is, ilyen pl. a Quadris, a Mildicut, stb. A rezisztenciatörés miatt már a gyártásnál kontakt hatóanyaggal kombinált felszívódók peronoszpóra ellen pedig Acrobat MZ, Ridomil Gold MZ, Electis 75 WG, Enervin, Equation Contact, Profilux, Profiler, Cabrio Top, Overgo, Ridomil Gold, Melody Compact 49 WG, Cuprofix 30 DG, Cupertine M stb. Bőséges a választék.