Az elmúlt évek folyamatos növekedése után az idén már 1450 hektárról takarítottak be ipari paradicsomot. A most elért 115 ezer tonnás mennyiségnél jóval többet is fel tudnának vásárolni a hazai élelmiszer-feldolgozók – olvasható a keol.hu-n. Azok a termelők, akik nyitottak a korszerű technológiára, tudnak öntözni, versenyképes jövedelemre számíthatnak a paradicsomtermesztésben.


Számok az idei paradicsomtermésről

Az ipari paradicsom a hazai kertészeti ágazat egyik legfontosabb növénye, idén 1450 hektáron termesztették. Az elmúlt években folyamatosan növekvő tendenciát mutat a területméret, nem csoda, hiszen van benne lehetőség.

Az is jó hír, hogy tartósan emelkedik a világ paradicsomfogyasztása, amit még tovább erősítenek az egészséges és tudatos táplálkozás körül kialakult trendek .

A idén 115 ezer tonna ipari paradicsomnak körülbelül 70 százalékát a legnagyobb hazai feldolgozó, a kecskeméti Univer Product Zrt. vásárolta fel, amely kecskeméti üzemében sűrített paradicsomot készít belőle.

Évről-évre emelkedtek a felvásárlási árak, 2020-hoz képest az idén 13 százalékos volt a növekedés - mondta Ágoston Béla, az Univer Product nyersanyag beszerzési igazgatója.

A Központi Statisztikai Hivatal adatsora alapján az ipari paradicsom valódi nagyágyú, hiszen a friss fogyasztásra kerülő termékhez képest a feldolgozásra szánt zöldség mennyisége óriási: 2020-ban 124 ezer tonna került a feldogozóiparba, míg a piacokra 11 ezer tonna friss piaci paradicsom jutott el.

Az ipari paradicsom a hazai kertészeti ágazat egyik legfontosabb növénye – Fotó: pixabay

A klímaváltozás nyertese lehet a paradicsom

A termelést folyamatosan egyre magasabb színvonalon zajlik: egyre nagyobb a fajtaválaszték, előtérbe kerülnek a technológiai fejlesztések, a precíziós gazdálkodás legújabb módszerei. Ennek is köszönhető, hogy más szabadföldi zöldségekhez képest (mint például a zöldborsó, a csemegekukorica) az ipari paradicsom termesztése ma is stabil és versenyképes jövedelmezőségű.

A paradicsom valóban a klímaváltozás nyertese lehet, mert bár az öntözés szinte elengedhetetlen, a jobb minőségű, de akár a homoktalajokon is termeszthető. A növényvédelmi technológia pedig az uniós környezetvédelmi törekvések mellet is megoldott, hatékony, kidolgozott eljárások vannak erre.

Az Univer Product Zrt. ráadásul több mint 80 ezer tonna ipari paradicsom felvásárlására is kész, stabil felvásárlási áron.

Dunai László, az Univer-Agro Kft. ügyvezető igazgatója szerint az Univer termeltetési programjába bárki bekapcsolódhat, akinek 10 hektárnál nagyobb öntözhető területe van Kecskeméttől maximum 100 kilométerre. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a partner legyen nyitott az új módszerek, ismeretek folyamatos megismerésére, és a termesztésbe való beépítésére, olvasható a Keol-on.