A szőlő és egyéb haszonnövényeink termésmennyiségét és milyenségét a termesztési mód mellett az alkalmazott növényvédelmi technológia, az alkalmazott szerek határozzák meg döntően.

A Syngenta munkatársai már évtizedek óta fontosnak tartják vevőik széles körű tájékoztatását, a szereikkel folytatott kísérleti eredmények átadásával, a mezőgazdasági szakemberek számára az évente többször, szinte minden termőtájon szervezett továbbképzésekkel. Az előadásokon az új eredmények, szerek, technológiák megismerésén kívül lehetőség nyílik a szakemberek eszmecseréjére, ismereteik, tapasztalataik megosztására. A Syngenta szakemberei nem elsősorban kereskedők, hanem szakmai támaszt jelentenek a növényvédelmi technológiákat, szereket alkalmazó felhasználók számára, hiszen végig figyelemmel kísérik a termesztést, mindig segítőkészek a felhasználói problémák megoldásában.

A borászattal foglalkozók a nehéz és gondos munka mellett, a farsangot követően még borversenyeken mérettetik meg országszerte a múlt évi terméseket. Az eredmények fontosak számukra, hiszen kollégáik értékelése az idei technológiák módosítására ösztönzi őket, hogy minél jobb, tetszetősebb, piacosabb legyen a bor, amit most alapoznak meg.

A Syngenta, bár növényvédő szereket forgalmazó cég, már hetedik alkalommal teremt alkalmat partereinek, hogy boraikat felvonultathassák, majd a szakmai zsűri értékelése után megkaphassák eredményeiket, a bírálók véleményét. A versenyt követő eredményhirdetésen, más versenyektől eltérően minden versenybor rendelkezésre áll a kóstolásra, az eredmények kontrolálására, a bor gazdái meggyőződhetnek a díjazott borok jóságáról. Le lehet vonni azt a következtetést, hogy ez évben milyen típusú bort kell készíteni, mellyel 2009-ben nyerni lehet.

A februárban, a Soós Borászati Szakközépiskola gyakorlóüzemében megtartott borversenyre 379 bor érkezett 161 versenyzőtől. A számok alapján minden bort készítő átlagban két borral indult, s ez azt tükrözi, hogy egyre szélesebb körben használják a Syngenta korszerű növényvédő szereit, és a jó minőségű szőlőből kellemes, magas minőségű borokat állítanak elő.

A 379 versenytétel közül 219 fehérbor, 123 vörösbor 33 rosé bor és 4 pezsgő volt.

A fehérborok között az Olasz rizling, a Rajnai Rizling és az Ezerjó képviselte a legnépesebb csoportot.

A vörösborok között a Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos rendelkezett a legmagasabb mintaszámmal.

A Cuveé borok szép számmal érkeztek a versenyre (46 tétel), vagyis bebizonyosodott, hogy a kisebb termelők vegyes fajta-összetételű terméséből célszerű cuveé-t készíteni. A Cuveé megnevezésen belül 12 fehér (zömében tokaji) és 27 vörös minta képezte a bírálat tárgyát.

A verseny szabályzata alapján a bírálat a 100 pontos rendszer szerint történt.

Kilenc, öttagú bizottság bírálta az előkészítő bizottság által besorolt borokat. A bizottságok tagjai önállóan értékelték a tételeket, majd egyeztettek, s ha a bizottságon belül nem született konszenzus, akkor a vitás esetek eldöntése a kéttagú csúcszsűri dolga volt.

Az elért eredmények jó borminőségekről vallanak. A 27 oklevél mellett 121 bronz, 147 ezüst, 74 arany érem született. A 94 pontos nagyarany határt 7 bor érte el, ebből kiemelkedően magas, 99 pontos a Vivamus Bt 1993-as 6 puttonyos aszúja volt.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy a borok kiváló minőségűek voltak. Borhiba alapján nem történt kizárás a versenyből.

A nagyarany minősítésű tételek közül 3 Quadris díjat emeltek ki:

Szöllősi Pincészet 2006-os évjáratú Saugvignon Blanc-ját, a

Vivamus Bt 1993-as 6 puttonyos aszúját és a

Taschner Borház 2007-es Kékfrankos Fidelissina borát.

A hetedik alkalommal megrendezett Syngenta Borverseny a nevezők, a versenytételek száma és minősítésük alapján rangos helyet vívott ki a hazai borversenyek között.

A Syngenta nemcsak az általa forgalmazott növényvédő szerekkel, azok kiváló minőségével segíti a bortermelőket, hanem a termékek minőségét is nyomon követi, a boroknál a borverseny megrendezésével. Egyéb terményeknél azok vizsgálatával, minősítésével. Felhasználóinak számos kutatási eredmény alapján alakítja ki az optimális növényvédelmi technológiákat.

Az idei borverseny borászaink számára hasznos, munkájukat segítő volt.

Dr. Panyik Gáborné
Corvinus Egyetem