Szombaton és vasárnap is az ország döntő részén sok napsütésre, száraz időre számíthatunk többnyire kevés fátyolfelhő mellett. Éjszaka elsősorban a Dunántúlon, valamint az északi megyékben nagyobb területen képződik köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, amely vasárnap az Alpokalján néhol akár délutánig makacsul tarthatja magát, másutt várhatóan még a reggeli, délelőtti órákban feloszlik. Napközben helyenként megélénkül a délies szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 12 fok között alakul, de az északi völgyek, valamint a homokhátságok derült, szélvédett részein ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 19 és 24 fok között várható, de az Alpokalja tartósabban ködös tájain ennél alacsonyabb értékek is valószínűek.

A szép időben még jobban megy a munka – fotó: Lakós Máté

Időjárási helyzet Európában

Kissé északabbra tolódott a légköri frontok pályája kontinensünkön. A Skandinávia fölött örvénylő ciklon hosszan elnyúló frontrendszere Európa északi, északnyugati harmadának időjárását határozza meg mozgalmas, nagy területen szeles időjárást okozva. Ezeken a vidékeken sokfelé esik az eső, a Skandináv-félsziget északi részén havazik, a frontzóna előtti labilis légtömegben pedig zivatarok alakulnak ki Franciaországban.

Ezzel szemben a többi térségben egy hatalmas kiterjedésű magasnyomású képződmény az uralkodó, amely áramlási rendszerében délnyugat felől meleg légtömeget szállít a szárazföld belseje fölé. A legtöbb helyen sokat süt a nap, de néhol már előfordulnak tartósabban ködös tájak.

A leghidegebb Skandináviában van, ahol már télies idő uralkodik, a hőmérséklet néhány helyen már egész nap fagypont alatt marad. Ezzel szemben a Földközi-tenger partvidékén változatlanul nyárias az idő 25 fok feletti, az Ibériai-félsziget belsejében 30 fok feletti csúcsértékkel.

A Kárpát-medence időjárásban lényeges változás nem várható: vasárnap estig folytatódik a csendes, nyugodt idő, de főként nyugaton néhol már makacsabb ködfoltok is lehetnek.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.