Aki még nem szedte fel vöröshagymáját ne késlekedjen vele tovább, mert a szeptemberi csapadékos napok esetén újra kihajt s tárolásra alkalmatlan lesz. Ha már hagymáról esett szó, a fokhagymát se hagyjuk tovább a földben, de közeleg az ideje az őszi ültetetésüknek is. Szeptember végén, október elején már duggathatjuk a fokhagyma gerezdeket 3-5 cm mélyre, sortávolságnak pedig 30 cm-t, tőtávolságnak 10 cm-t javasolnak a kertészek. Ebből adódik, hogy 45-50 fokhagyma is felnevelhető egy négyzetméteren.
A gyökérzöldségek felszedésére is rákészülhetünk. Fajtától s vetésidőtől függően már szeptemberben megkezdhetjük a petrezselyem, sárgarépa, zeller, cékla és fekete retek felszedését, ami ugyan egészen november végéig is elhúzódhat. Arra azonban érdemes figyelni, hogy felszedésük előtt legalább két héttel szüntessük be az öntözésüket, illetve igyekezzünk kivárni ennyi csapadékmenetes napot, a jobb tárolhatóságuk érdekében.
Általában szeptemberre bepirosodik a fűszerpaprika is. Érdemes hát az „érett” piros paprikák leválogatását megkezdeni, a hozzáértő termesztők azonban a szebb szín és a jobb minőség céljából még akár egy hónapig is utó érlelik. Ezt mi is könnyen megtehetjük, ha a paprikát kocsányánál átszúrva felfűzzük s a fűzért száraz szellős helyen fellógatjuk. Ilyen paprika füzéreket látni a kalocsai, cecei gazdák házainak eresze alatt, akár azok díszeként is. Az utóérlelésnek köszönhetően a színanyagok stabilizálódnak, így őrlés után s a tárolás során már nem vesztik el szép mély vörös színűket. És ami a legfontosabb, az így szárított termésen a penészgombák sem telepednek meg, aminek veszélyeit a közelmúlt paprika import minőségromlási bulvár-botrányaiból széles körben megismerhették a fogyasztók.
Nem szorosan kerti teendő ugyan, de konyhakert betakarításának jellegzetes velejárója a savanyúságok készítésével járó ecetes fűszeres illat. Merthogy nem mindent érdemes a fagyasztóba tuszkolva tárolni télre. Uborkát, paradicsomot - a zöldet is - paprikát lecsót és csalamádét készíthetünk télre az ép, egészséges termésből. Ki-ki ízlése szerinti recepteket találhat az internet kereső programjain.
Befejezésként elmondom egyik kedvenc zakuszka receptem, amihez zöldparadicsom, hagyma, zöld- és paradicsompaprika és fűszerek szükségesek.
2 kg zöldparadicsom, 1 kg vöröshagyma, 1 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsompaprika, (aki csípősen szereti fél kilogramm cseresznyepaprikát is tehet hozzá) Mindezt ledaráljuk, majd egy zacskó kapros savanyúság tartósítóval főzzük, 3 dl olaj és 3 dl 10%-os ecet hozzáadásával, végül forrón üvegekbe töltjük. Pirítós kenyérre kenve tessenek kipróbálni.

 

drip