India nemzeti gyümölcse, rendkívül karakteres ízű, hazájában a szerelem és hatalom szimbólumaként ismert.


mangó (Mangifera indica) a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe sorolt szömörcefélék (Anacardiaceae) családjában a Mangifera nemzetség típusfaja. Mai neve az indiai man-gay portugál formájából (manga) származik. Őshazája India, ahonnan a portugálok vitték Afrikába. Európa a 18. században angol utazók beszámolóiból értesült létezéséről.

mangó

No, ez a mangó biztosan kellően érett, sőt... forrás: Pixabay

Maga a növény akár 20 méter magasra is megnőhet. Ovális, lédús gyümölcsének színe többnyire a vörös és sárga között változik. Magyarországra a mangó általában éretlen állapotban indul el, így megeshet, hogy a boltban is ezzel, a keményebb és kevésbé színes gyümölccsel találkozunk. Nem kell azonban megijedni, mert szobahőmérsékleten pár nap alatt tökéletesen megérik, puha tapintásúvá és illatossá válik.

Ekkor ha akarjuk, meghámozhatjuk a mangót, majd egy éles késsel lefejthetjük a gyümölcshúst a magról. De ha a szuper reklámfotókhoz hasonlóan szervíroznánk inkább, akkor hámozatlanul vágjuk le a gyümölcs felét a magról, majd a gyümölcshúst vagdossuk be négyzetesen a héjig (vigyázzunk, ezt ne vágjuk át!), fordítsuk ki és tadaaaaaam!


A felkockázott gyümölcshúst elkeverhetjük joghurtban, készíthetünk vele smoothie-t, de akár azon frissiben is ehetjük.

Nagyon egészséges: rendkívül magas az A- és C-vitamin tartalma, rengeteg B-vitamin található benne, de E-vitaminban sem szűkölködik.

Alacsony kalóriatartalma miatt kiváló fogyókúrás étek. Az egészségre gyakorolt jótékony hatását magas polifenol-tartalmának is köszönheti, mely megvédi a szervezetet a káros környezeti hatásokkal szemben. Emellett a benne lévő vitaminoknak és ásványianyagoknak köszönhetően a mangó támogatja az immunrendszer megfelelő működését, segít a szív- és érrendszer, illetve a szem egészségének megőrzésében. Enzim- (amiláz) és rosttartalma hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez is.