Bátran kijelenthetjük, hogy ha van kertünk, akkor abban egészen biztosan élnek csigák is. Erre pedig leginkább az esős napok után derül fény. Ilyenkor ugyanis elég gyakran futhatunk össze házas-, vagy meztelencsigával, és a csík, amit maguk után húznak, csupán a legkisebb probléma velük.

Azonban nem minden csiga jelent veszélyt a kertre, így érdemes megismerni a csigák izgalmas, ám néha kissé bosszantó világát és megtudni, milyen módon lehet a számunkra nem hasznosakat minél távolabb tartani a kerttől. Vagyis megismerni a titkot, hogy hogyan húzza el a csíkot a kertedből a csiga. De ha van neked is tuti módszered, bátran oszd meg velünk!

Házas-, vagy meztelen csiga? Vajon mindkettő káros a kertben?

A házas változatokkal általában sokkal kevesebb a gond, mint a meztelencsigákkal, hiszen leginkább a sérült növényi hajtásokat, továbbá a rothadó zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztják el szívesen. Azonban nem ez a helyzet a meztelencsigákkal. Habár a hazánkban élő közel 26 házatlan csigafaj közül csupán tíz okoz kárt a kertben, de őket egészen biztosan egyikünk sem látná vendégül.

A nagy barna meztelencsiga és a spanyol csupaszcsiga nagyon hasonlítanak egymásra, azonban előbbi sajnos óriási távolságokat is képes megtenni, míg az utóbbi mindent elpusztít a veteményesben, amihez csak hozzáfér. A spanyol csupaszcsiga ezen kívül nagyon szapora állat, így akár 150–200 tojást is képes lerakni, és a legnagyobb hidegekben is áttelel.

meztelencsiga

A meztelencsiga a legtöbb növényünkben kárt tud tenni. Fotó: Shutterstock

A csigák májustól egészen őszig vannak jelen a kertjeinkben, és leggyakrabban nagy, nedves kövek vagy fadarabok alján pihenik ki az egész napos, növénypusztítással járó fáradalmaikat.

Ezért nem kedveljük a meztelencsigákat

Sajnos a meztelencsigák minden lágyszárú növényben kárt tesznek. Kedvelik a palántákat, de tulajdonképpen semmi sincs tőlük biztonságban, így kárt tesznek a friss eperben, a salátában, de a paprikát, a retket, a káposztát, a tökféléket és az uborkát sem kímélik.


Még a fűszernövényeinket is szívesen megdézsmálják, sőt, a dísznövényeink között is találnak kedvükre valót, mint amilyen például a büdöske, a dália, vagy az árvácska. Amit pedig imádnak, abból a legtöbb kertben nagyon is sok van, és ez nem más, mint a pitypang.

Így védekezzünk a meztelencsigák ellen

Szerencsére azonban pár egyszerű módszerrel el tudjuk érni, hogy a csigák ne érezzék túlságosan otthon magukat a kertünkben.

1. Tartsuk rendben a kertet

Ez természetesen nem csak a meztelencsigák elleni küzdelem miatt fontos. Ha rendszeresen nyírjuk a füvet, akkor jóval kevesebb lesz a csigákat a kertbe csalogató pitypangból is, és a gyomnövények sem szaporodhatnak kedvükre. A farakások és egyéb lomok alatt pedig nem csak a csigák, de a rágcsálók is jól érzik magukat, így minden szempontból jobban járunk, ha a kertünk jól átlátható és átjárható.

2. A csigák nem szeretik a magaslati levegőt

Egyszerű, de nagyszerű megoldás, ha magaságyásban neveljük a növényeinket, így nem csupán a csigákat tudjuk távoltartani, de a legmegfelelőbb talajt tudjuk biztosítani az adott növény számára.

3. A reggeli öntözés csodákra képes

Ha reggelre időzítjük az öntözést, az esti fürdőzés lehetősége nem fogja odacsábítani az éjszaka aktív meztelencsigákat a kertbe. Még jobb megoldás, ha csepegtető öntözésre váltunk, amely csak a növény gyökérzónáját éri, szárazon hagyva így annak leveleit.

4. Térképezzük fel a kertet

Ahhoz, hogy tudjuk, hova érdemes kihelyezni csapdákat, nem árt tisztában lennünk azzal, a kertünk melyik része a legkedveltebb a meztelencsigák köreiben. Ehhez nem kell mást tennünk, mint megfigyelni a meztelencsigák által húzott csíkokat. Ahol a csík, ott a csiga kedvelt útvonala. Ezekre a helyekre helyezzünk ki jól bevizezett textil törölközőket az este folyamán, és reggel nincs más dolgunk, mint összegyűjteni a rajta kikapcsolódó csigákat.

Egy másik remek megoldás a gyapjúmulcs. Ez egy 100%-ban lebomló anyag, amely birkagyapjúból készül, és tökéletesen környezetbarát megoldást kínál a kiskertekben, magaságyásokban illetve ökológiai gazdálkodásba vont gyümölcsösökben is a gyomok ellen. Azonban nem csak a gyomok ellen kiváló, de még a meztelencsigák ellen is hatásos, vízelvonó tulajdonsága miatt ugyanis kiszárítja a csigák nyálkahártyáját, ezen kívül pedig szúrós és kellemetlen számukra, így meg sem fogják közelíteni a növényeinket, ha a gyapjúmulccsal gátat szabunk nekik.

5. A sörnek a csigák sem tudnak ellenállni

A meztelencsiga nem veti meg a sört, így áldozzunk fel egy fél pohárral kedvenc sörünkből, és töltsünk meg vele félig egy műanyag poharat, vagy egy konzerves dobozt. Tegyük ki a kertbe, és a hatás nem marad el. A meztelecsigák bele fognak mászni, de mivel nem igazán jó úszók, valószínűleg ez a korty lesz számukra az utolsó.

meztelencsiga

Rendkívül sok módszerrel tarthatjuk távol a meztelencsigát a kerttől. Fotó: Shutterstock

6. Kacsa a nokedlit

Az indiai futókacsa nyeli a meztelencsigát, mint kacsa a nokedlit. A nevét daliás testtartásáról kapta, hiszen magasra emelt nyakkal és fejjel szalad, jobb esetben a meztelencsigák után. Habár indiai, mégis a franciákat meghazudtoló ügyességgel képes feltörni a csiga házát is, így a házas csigákat is pusztítja a kertben. De arra legyünk azért felkészülve, hogy nehéz lesz őt meggyőzni arról, hogy a csigákon kívül ne kóstolgassa a zöldségeket is.

7. Azért a csiga sem szeret mindent

Habár azt gondolnánk, nincs olyan növény, amelyik védve lenne a csiga károkozásától, mégis van olyan, amelyiket nem igazán kedveli. Így ütessünk bátran jó sok begóniát, fekete ribizlit, vagy paradicsomot, hogy a kertünk közelébe se akarjanak csúszni.

8. A durvább megoldások

A különféle csigairtó szerek használatával legyünk nagyon körültekintők, mert akár emberre, akár állatra is veszélyesek lehetnek.

9. Amikor a csiga be van sózva

A sószórás is segíthet, de ez sem egy túl csigabarát módszer, hiszen ha a védeni kívánt ágyások köré sót szórunk, az elvonja az állatból a nedvességet, így a meztelencsiga nem fog tudni csúszni, így elpusztul.

10. A csigabarát megoldás

Ha igazán állatbarátok vagyunk, akkor felvesszük a kesztyűt és összeszedjük a csigákat, majd elvisszük egy távoli erdőbe vagy mezőre. Ott azután tovább tudják élni boldog életüket, és nem keserítik meg a miénket. A hangsúly itt a távoli helyen van. Nem illik ugyanis a szomszéd kertjébe átköltöztetni őket, és nem is túl praktikus, mivel onnan elég hamar vissza fognak találni hozzánk.