A kórokozó elsősorban csonthéjasokat fertőz, de almatermésűeken is károsít.
A Fővárosi- és Pest Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat, 2005. év novemberében, a Budapesti Corvinus Egyetem bejelentésére fokozott ellenőrzést végzett áruházláncokban és piacokon az importból származó csonthéjas gyümölcsökön.
A hatósági ellenőrzés és laboratóriumi vizsgálat megerősítette, hogy az Európai Unió piacáról származó őszibarack és szilva gyümölcsök fertőzöttek voltak Monilinia fructicola (Winter) Honey kórokozóval. Ez azonban még nem igazolta a gomba köztermesztésben való megjelenését, csupán a potenciális veszélyre figyelmeztetett.

A Monilinia fructicola, olyan zárlati károsító, amely az Európai Unió területén hivatalosan még nem fordul elő, mégis valószínűsíthető, hogy a fertőzött tételek európai uniós termőhelyről származtak.
Magyarországnak az Európai Unió tagjaként kötelessége biztosítani az áruk szabad áramlását az Unió területén, de a fenti példa is bizonyítja, hogy különböző károsítók akár észrevétlenül, látens fertőzés formájában is bekerülhetnek a tagállamok területére. Ebből eredően a magyar növényvédelmi szakhatóságnak kiemelten fontos feladata a hazánkba nem honos növényi károsítók felderítése és megtelepedésének, felszaporodásának megakadályozása. Ennek teljesítésére a fertőzött növények, növényi termékek növény-egészségügyi zárlat alá helyezése és megsemmisítése megtörtént és a piaci és termőhelyi felderítés folyamatos.

A zárlati Monilinia felderítést és az európai Monilinia fajok felmérését a hatóság első alkalommal 2006-ban végezte el. A felderítés során 11 megyéből, 79 minta került vizsgálatra a Központi Károsító Diagnosztikai Laboratóriumban. Fertőzést 5 megyéből (Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna) érkezett mintákból mutatták ki őszibarack, nektarin, szilva, alma és körte gazdanövényeken.
A fertőzött területeken a növény-egészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I. 17.) FVM rendelet szerint a növényegészségügyi szakhatóság a következőket rendelte el.
  • Kötelező okszerű növényvédő szeres (kémiai) védekezés, a vegetációs időszakban az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása mellett.

  • Kötelező lemosó permetezés a nyugalmi időszakban, a gombaölő szerek engedélyokiratának megfelelően.

Szóljon hozzá!

Azóta történt