A kórokozó elsősorban csonthéjasokat fertőz, de almatermésűeken is károsít.
A Fővárosi- és Pest Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat, 2005. év novemberében, a Budapesti Corvinus Egyetem bejelentésére fokozott ellenőrzést végzett áruházláncokban és piacokon az importból származó csonthéjas gyümölcsökön.
A hatósági ellenőrzés és laboratóriumi vizsgálat megerősítette, hogy az Európai Unió piacáról származó őszibarack és szilva gyümölcsök fertőzöttek voltak Monilinia fructicola (Winter) Honey kórokozóval. Ez azonban még nem igazolta a gomba köztermesztésben való megjelenését, csupán a potenciális veszélyre figyelmeztetett.

A Monilinia fructicola, olyan zárlati károsító, amely az Európai Unió területén hivatalosan még nem fordul elő, mégis valószínűsíthető, hogy a fertőzött tételek európai uniós termőhelyről származtak.
Magyarországnak az Európai Unió tagjaként kötelessége biztosítani az áruk szabad áramlását az Unió területén, de a fenti példa is bizonyítja, hogy különböző károsítók akár észrevétlenül, látens fertőzés formájában is bekerülhetnek a tagállamok területére. Ebből eredően a magyar növényvédelmi szakhatóságnak kiemelten fontos feladata a hazánkba nem honos növényi károsítók felderítése és megtelepedésének, felszaporodásának megakadályozása. Ennek teljesítésére a fertőzött növények, növényi termékek növény-egészségügyi zárlat alá helyezése és megsemmisítése megtörtént és a piaci és termőhelyi felderítés folyamatos.

A zárlati Monilinia felderítést és az európai Monilinia fajok felmérését a hatóság első alkalommal 2006-ban végezte el. A felderítés során 11 megyéből, 79 minta került vizsgálatra a Központi Károsító Diagnosztikai Laboratóriumban. Fertőzést 5 megyéből (Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna) érkezett mintákból mutatták ki őszibarack, nektarin, szilva, alma és körte gazdanövényeken.
A fertőzött területeken a növény-egészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I. 17.) FVM rendelet szerint a növényegészségügyi szakhatóság a következőket rendelte el.
 • Kötelező okszerű növényvédő szeres (kémiai) védekezés, a vegetációs időszakban az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása mellett.

 • Kötelező lemosó permetezés a nyugalmi időszakban, a gombaölő szerek engedélyokiratának megfelelően.

Szóljon hozzá!

Azóta történt

 • Milyen permetezőgépet választ a magyar gazda?

  Milyen permetezőgépet választ a magyar gazda?

  Interjú Pataki Balázzsal, a Berthoud Agricole területi képviselőjével a magyar mezőgazdaságról, a magyar gazdálkodókról, egyszóval arról, hogy milyennek látnak...

 • Hogyan alakulnak a búzahozamok?

  Hogyan alakulnak a búzahozamok?

  Nem tettek jót a viharok a gabonának; együtt támadják a gombabetegségek a szőlőt; ki kell deríteni, miért pusztulnak tömegesen a méhek; többletforrásokhoz jut...

 • Kombájnbemutató és aratási körkép

  Kombájnbemutató és aratási körkép

  Gépészet rovatunk heti témáiban továbbra is az arató-, cséplőgépek voltak a fókuszban, de olvashattak a kisgazdák és a nagy bérvállalkozók gépeiről is.

 • Már a vetés előtt megelőzhetjük az utóvetemény gyomosodását!

  Már a vetés előtt megelőzhetjük az utóvetemény gyomosodását!

  Elévágás! Nem, az utalás nem a Forma-1 futamoknál ismert megelőző kerékcserére vonatkozik. Annak a lehetőségére gondolok, hogy még a vetést megelőzően...

 • Zöldítés haszonnal!

  Zöldítés haszonnal!

  Az ökológiai másodvetés nem csak a zöldítési támogatás miatt éri meg, a nem megfelelő tervezés azonban anyagi veszteséget, agrotechnikai és növényvédelmi...