Magyarországon nem csak környezeti előnyeit élvezhetjük a meggondolt vízfelhasználásnak, de sokkal inkább anyagi oldalát is. Gyors gyűjtés olyan technikákról, melyek segítenek a víztakarékosságban, ám ezek némelyike egyszeri, nagyobb beruházást is igényelhet.öntözés

1. Phreatophyte növények kontrollja: ezek a növényfélék elszívják gyökerükkel környezetüktől a vizet, hazánkban a fűzfa és nyárfa tipikusan ilyenek. Szabaduljunk meg ezektől termőföldjeink közelében.

2. Kevés energiát felhasználó permetező öntözés: a földfelszín közelében kis nyomással, könnyed permetezéssel érdemes öntözni.

3. Tervezett öntözés: megfelelő eszközökkel előre jelezhető a várható hőmérséklet, páratartalom, csapadékmennyiség, talajnedvesség. Pontosabb, precízebb öntözés érhető el az előjelző szoftverek segítségével.

4. Csepegető öntözőrendszerek: közvetlen a talajba juttatja a nedvességet, a párolgás csökkentésével.

5. Fekete műanyag fólia: 1-1,5 milliméter vastag fóliaréteg meggátolja a felszíni párolgást, a gazok növekedését és melegen tartja a talajt esténként. Számos előnye mellett egyetlen hátránya, hogy szezononként cserére lehet szükség.

6. Lézeres földmérés: a megfelelő lejtésszög meghatározására. Az öntözési módszernek megfelelő lejtés a víz tökéletes eloszlatásához járulhat hozzá.

7. Esővíz használata

8. Vízfelhasználás pontos mérése