Segítség, hogy ne a határban végezze a csomagolóanyag
Manapság már mindenki számára ismert probléma a környezetszennyezés, és megkérdőjelezhetetlen a környezetvédelem fontossága az élet valamennyi területén. A növénytermesztés során az egyik ilyen jelentős környezetkárosító tényező a termesztés során használt készítmények csomagolóanyaga. Tegyünk együtt a környezetünkért! Vegyen részt Ön is a körforgásban, és zsebelje be a kedvezményt!

Minden eddiginél szigorúbb ellenőrzéseket ígérnek idén
A parlagfűpollen-allergia több millió honfitársunk életét keseríti meg minden évben a nyári-őszi időszakban. Annak érdekében, hogy a parlagfű irtása minél eredményesebben járuljon hozzá a parlagfűpollen-koncentráció, valamint a parlagfűvel fertőzött területek nagyságának csökkenéséhez, az Agrárminisztérium a korábbiaknál hatékonyabb és szigorúbb ellenőrzések lefolytatását szorgalmazza.

Már húsz uniós tagország tiltakozik az agrártámogatások csökkentése miatt
Több EU-tagállam szakminisztere is azon az állásponton van, hogy fenn kell tartani a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható források szintjét a 2021-től 2027-ig tartó költségvetési ciklusban. Stéphane Travert francia mezőgazdasági miniszter a luxemburgi tanácsülés után elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében csak 365 milliárd eurót fordítanának a KAP-ra a következő többéves keretköltségvetésben, 5 százalékkal kevesebbet, mint a jelenlegi, 2014-2020-as időszakban.

Így érhetünk el kiemelkedő hozamot hibridkalászosokkal
A SAATEN-UNION az idei évtől nemzetközi szinten egyesíti és a HySEED égisze alatt folytatja a hibridkalászosokban végzett eddigi tevékenységeit annak érdekében, hogy a jövőben még jobban teljesítő rozs-, búza-, árpa- és tritikáléhibrideket használhassanak az európai termelők.

Méhbetegség Pécsett! Zárlatot rendeltek el 9 településen
Méhbetegség megjelenése miatt azonnali zárlatot rendeltek el kedden Pécsett és kilenc szomszédos község egyes településrészein.

méh

Zárlatot rendeltek el 9 településen – fotó: Shutterstock

A durumbúzának van jövője hazánkban
Durum Napot rendeztek Nádasdon, ahol a növény termesztéstechnológiája és piaci lehetőségei mellett több fajtát is bemutattak. A szakmai összejövetel nagy sikerrel zárult – hasznos tapasztalatokkal, fontos tudnivalókkal gyarapodtak a résztvevők.

A fák jelentős kártevői már mind károsítanak
Június végén már az összes jelentős közterületi kártevőt (rovarokat, atkákat) megtalálhatjuk a növényeinken.

A korai vetésű zöldtrágyázás jelentősége
Az ökológiai jelentőségű területeket érintő növényvédőszer-használati tilalom sok gazdálkodó számára nem teljesíthető, így más megoldást kell keresniük a zöldítés teljesítéséhez. A zöldítés legegyszerűbb módja az ökológiai másodvetés – a zöldtrágyázás. Ugyanis a zöldtrágyázás néhány szakmai szempont betartásával könnyen kivitelezhető.

Betekintés a jövő mezőgazdaságába
Május 31-én a Corvinus Agribusiness mezőgazdasággal és agrárgazdaságtannal foglalkozó egyetemi diákszervezet tagjainak lehetősége nyílt meglátogatni a Syngenta magyarországi mintagazdaságát a Zala megyei Dióskálon. A látogatás széles körű ismeretekkel gazdagította a hallgatók tudását, hiszen több szakmai témáról is hallhattak a Syngenta szakértőitől – a növényvédő szerek helyes használatától egészen a jövő talajkímélő és fenntartható gazdálkodási formáiig.

Növényvédelmi előrejelzés: Veszélyhelyzet után vagyunk
Az elmúlt hét másról nem is szólt, csak az esőkről. Hol viharos széllel érkezett, hol jégesővel, hol csendesebb formában, de mindennap esett. Kellett az eső, a növények már szomjaztak. De mostanra a káros hatások is megjelentek, sőt erősödnek. Az Agroinform.hu 2018. 25. heti növényvédelmi előrejelzése.

Most éppen a lengyel tojásokkal van baj
A legújabb nemzetközi híradások szerint lengyel tojásokban mutattak ki olyan mennyiségű antibiotikumot, amely az emberi egészséget is veszélyeztetheti. Az ellenőrzött termelésből származó, biztonságos magyar étkezési tojások fogyasztását részesítsék előnyben a hazai vásárlók – hívja fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség).

tojás

Ismét történt fipronilos szennyeződés Nyugat-Európában – fotó: Shutterstock

Végeztek az ország első precíziós mezőgazdasági szakmérnökei
A precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzés az országban elsőként tavaly indult el a Széchenyi István Egyetemen. Az első szakmérnökök a napokban végeztek. Dr. Milics Gábor egyetemi docenst kérdeztük a képzésről és a frissen végzett hallgatókról.

Repcebetakarítás veszteségek nélkül
A betakaríthatóság az érettségtől és az állománytól függ. Ha egy hibrid betakarításra alkalmas állapotban van, akkor beérett. Fontos azonban az, hogy mikor érik be az adott hibrid. A fiziológiai érés során a magok a zöldből a barnán keresztül egészen matt feketére színeződnek el, végül a szárak is elszáradnak: az összes jellemző egyszerre kell hogy érvényesüljön!

A lisztharmat mellett már figyelni kell a peronoszpórára és a varasodásra is
Az elmúlt két hétben továbbra is a forrósággal küzdöttünk, de az ország nagy részén megérkezett az eső is. Már hiányzott a növényeknek. Most párában állnak a kertek, a levelek is nedvesek. Tehát az esős kertekben a lisztharmat mellett már figyelni kell a szőlőperonoszpórára és az almatermésűeknél a varasodásra is.

Új kihívások vidéken – hagyományok és átalakuló mezőgazdaság
Ezzel a címmel rendezték meg az 57. IALB/7. EUFRAS szaktanácsadói konferenciát a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron. A rendezvény a vidéki hagyományok és a mezőgazdaság átalakulásának témáját járta körül hazai és nemzetközi kitekintést is nyújtva.

Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket, milliárdos károk előzhetők meg
Génszerkesztéssel tettek sertéseket ellenállóvá a világ egyik legköltségesebb állatbetegségével szemben. A kutatók úgy alakították a sertések DNS-ét, hogy egy halálos légzőszervi kórokozóval (PRRS, sertés reprodukció és légzőszervi szindróma vírus) szemben rezisztenssé tegyék, ezzel állatok pusztulását és milliárdos károkat előzhetnek meg évente.

sertés

A génszerkesztés végleges, tehát a sertések utódai is öröklik – fotó: Shutterstock

Az AKG-ban megengedett az évelőnövénykultúra-váltás
Az AKG-felhívás esetében környezeti érték megőrzése szempontjából nem az a lényeg, hogy ugyanaz az évelő növénykultúra fedje folyamatosan a területet, hanem az, hogy valamilyen évelő kultúra legyen a területen.

700 millió embernek kell majd elhagynia a lakóhelyét a talajromlás miatt?
Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja közzétette az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadását, amely szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.