A katicát minden gyerek és minden kertész szereti. És hogy miért? Mert imádnivalóan gömbölyű, és igazán szeretnivaló a kis pöttyeivel. És mert ingyen eltünteti a levéltetveket, a pajzstetveket és az atkákat.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk rá, és minél többet próbáljunk meg a kertünkbe csalogatni. A természetes megoldásoknál ugyanis nincs jobb, és ebben az esetben aranyosabb sem. A katicabogár ráadásul kis mérete ellenére nagyon sok kártevőt képes elfogyasztani. Úgyhogy nem csak a mesékben és a versekben, de a kertekben is van helye.

Ismerkedj meg a katicabogárral

A katicabogárfélék a rovarok osztályának bogarak rendjébe tartoznak. Világszerte nagyjából hatezer fajtájuk van, melyből 90 faj él Magyarországon. Vannak hasznos, és kevésbé hasznos katicabogarak is, így akadnak közöttük mezőgazdasági kártevők és a biológiai védekezésben használt fajok is.

A katicabogarak hossza fajtól függően változó, 1,5 és 12 milliméter közötti. A színezetük is különböző, habár a leggyakrabban a mindenki által ismert piros és fekete kombinációban fordulnak elő, de létezik belőlük narancssárga, sárga és fekete is. Nem mindegyik katicabogárfaj pettyes. Akadnak közöttük csíkosak és egyszínűek is. Testük a legtöbb esetben csupasz és fényes.

katica

A katicabogár nagy segítségünkre lehet a levéltetvek elleni küzdelemben is. Fotó: Pixabay

A katicabogarak ragadozó életmódot folytatnak, ezért is nagyon hasznosak számunkra. Imádják a levéltetveket, némelyik pedig kifejezetten kedveli az atkákat, a pajzstetveket és az étlapjukon gyakran szerepelnek a liszteskék is. Minden alkalmas méretű állatot elfogyasztanak, de akadnak közöttük növényeket fogyasztó katicabogarak is, amelyek kifejezetten károsak a mezőgazdasági növényekre, például a lucernára.

A telet imágó alakban vészelik át, az avar, a fakéreg, a fűcsomók, vagy a talaj védelmében. A kifejlett egyedek körülbelül egy évig élnek. A támadások ellen úgynevezett reflexes „vérzéssel" védekeznek. Ekkor a lábaik ízületein keresztül vérnyirok szivárog ki, mely nagyon kellemetlen ízű, és így elriasztja a rájuk támadókat, a hangyákat és a madarakat.

A fajok többségének évente egy nemzedéke van, párzási időszakuk tavasszal és nyáron van. A peték száma fajtól függően 3-300 között mozog, a petéből 5-8 nap múlva kelnek ki a lárvák.

A hétpettyes katicabogár

Az összes katica közül a legkedveltebb a számos rajzfilm és gyerekdal sztárja, a hétpettyes katicabogár. Gyakorlatilag mindenhol megtalálható, ahol növények és rajtuk élősködő tetvek vannak. A kifejlett példányok tavasszal rakják le a levelek fonákára a petéjüket, amelyek egy héten belül kelnek ki. A ragadozó lárvák négy vedlésen mennek keresztül, míg végül bebábozódnak. A lárvák 10-30 nap alatt fejlődnek ki, és 3-17 napot töltenek bábként. Míg a hétpettyes katicabogár téli álmot alszik, a kétpettyes télen is éli világát.


A hétpettyes katicabogár mind lárva, mind imágó alakban elpusztítja a levél- és pajzstetveket. A lárváját viszont kevesen ismerik fel. A 4-7 milliméteres lárva teste rücskös, hernyószerű, és 6 ízeltlába van. Színe alapvetően szürke vagy fekete, sárgás foltokkal. A hétpettyes katicabogár tehát nem csak kedves, de nagyon hasznos is, mind a mezőgazdaság, mind a hobbikertészek számára.

Ezért szeretjük a katicabogarat

Mind a kifejlett bogarak, mind a lárváik egyértelműen ragadozók. Kis méretük ne tévesszen meg bennünket, hiszen naponta 40-50 zsákmányt fogyasztanak el. A katicabogarak szívesen látott vendégek a kertben, hiszen a legtöbb fajuk kedvenc eledelei a levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák, tripszek, üvegházi molytetvek, a levédarázs- és a lepkelárvák. Egy bogár akár 100 levéltetvet is elfogyaszt naponta.

A harlekinkatica

Az utóbbi években sokat rontott a katicák PR-ján az ázsiai katicabogár, más néven harlekinkatica. A harlekinkatica agresszív módon kezdi kiszorítani az őshonos fajokat. Magyarországon 2008. februárjában találták meg először. 3 színváltozatban fordul elő, a szárnyfedője sötétebb-világosabb narancssárga, 15-21 fekete ponttal. A lárvák 2-11 mm-esek és fekete színűek, a potrohukon kétoldalt, egyre nagyobb narancssárga folt látható. A testét pedig kitinserték borítják.

Habár ragadozóként falja a levéltetveket, de mégsem szeretjük, hiszen nem csak hogy kiszorítja a hazai, őshonos katicafajokat, de még meg is csíphet bennünket, ami eléggé fájdalmas. Legnegatívabb gazdasági hatása a szőlő- és bortermelésben jelentkezik, mivel bemásznak a szőlőszemek közé, majd ott is maradnak, így a mustba kerülve rontják annak minőségét.

Ezt szeretné kérni tőled a katicabogár

A katicabogarakat érdemes a kertünkbe csalni, hiszen nagyon sokat segíthetnek a növényeink védelmében. Ehhez azonban érdemes tekintettel lenni arra, mit is szeretne kérni tőlünk a katicabogár, ha tehetné.

1. Minél több olyan növény van a kertünkben, amit a katicabogár kedvel, annál nagyobb eséllyel látogat el hozzánk. Imádja az édesköményt, a kaprot és a koriandert. Ezen kívül imádják azokat a növényeket is, amelyeknek nagyfejű virágaik vannak, hiszen csodás pihenőhely jut nekik a szirmok között.

katica repülni készül

A katica segít megtisztítani a növényünket a kártevőktől. Fotó: Pixabay

2. Fontos, hogy mindig rendszeresen öntözzük a virágágyásainkat. A katicabogarak ugyanis tudják, hogy a víz a hosszú élet és a szép bőr biztosítója, így szívesen iszogatnak a növényeken lévő vízcseppekből. Ehhez készíthetünk nekik kis itatót is, azonban ügyeljünk rá, hogy csak kevés vizet tegyünk egy lapos tálba, nehogy belefulladjanak.

3. Kerüljük a vegyszereket. Ezt persze nem csak a katicabogarak miatt érdemes megtenni, de miattuk is. Így ne ugorjunk neki rögtön vegyszerrel elpusztítani a levéltetveket, hanem bízzuk rá a katicabogára.

4. A talajtakaró növények biztos otthont adnak a katicabogárnak, amely csodásan ki tudja magát pihenni alattuk, hogy aztán kellő energiával felvértezve vethesse rá magát a növényeinket pusztító kártevőkre.

A katicabogár titkos élete

1. A katicabogár állítólag jobban jelzi az időjárást, mint egy béka. Brit kutatók szerint már kora ősszel tudják, milyen lesz a tél. Ha ugyanis elvermelik magukat, akkor kemény tél várható, míg ha ezt nem teszik, akkor enyhe télre számíthatunk.

2. A katicabogár foltjai és színei is figyelmeztetőleg hatnak az őket támadni kívánó ragadozókra. Olyan íz- és szaganyagokat bocsátanak ki, amelyek jelzik, hogy nem ők lennének a ragadozók számára a legfinomabb falatok.

3.  A katicabogár angol neve "ladybug", vagyis hölgy bogár. Ennek az a története, hogy a középkorban a gazdák imádkoztak azért, hogy eltűnjenek a levéltetvek, és mivel a katicák ebben nagy segítségükre voltak, a "Miasszonyunk bogarának" nevezték őket.

4. A hétpettyes katicabogár hét pöttye a hét napjait szimbolizálja. A gazdálkodás, a mezőgazdasági munka ugyanis a hét minden napján zajlik, soha nincs kivétel, erre emlékeztet minket a szorgos kis katica is.