Javában zajlik a szüret, Tokaj és Eger kivételével a fehérborok nagy része már a pincében van – közölte a Világgazdasággal Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke, hozzátéve az idén végre normál ütemben értek be a szőlők, de hangsúlyozni kell, hogy egy aszályos év termését szedik le a tőkékről.

pince bortermés

Az idei bortermés csupán 2,2-2,5 millió hektoliter körül lesz (a két illusztráció) – fotó: Shutterstock

A csapadékhiányon kívül terméscsökkentő tényezőként említette, hogy tavasszal sok helyen hideghatások érték a tőkéket, a rügyek „alvó állapotban” maradtak, és a szemek nem tudtak kitelni. A szüret felénél a jelenlegi adatokat látva, a szakember úgy véli az idei bortermés csupán 2,2-2,5 millió hektoliter körül lesz. Ez nemcsak a tavalyi 2,7 millió hektótól kevesebb, hanem az előzetesen becsült mennyiségtől is. Az elnök ugyanakkor kiemelte, az egyes térségek között jelentős különbségek is lehetnek.

Ami viszont bizakodásra ad okot az az, hogy a leszüretelt szőlő egészséges, általában a cukortartalom is kifejezetten jó, a savak szépek, megvan a jó évjárat esélye, de erről még korai nyilatkozni – mondta Légli Ottó. Hozzátette, a szőlő átvételi árai némileg magasabbak, mint tavaly. Az Irsai Olivérért 145 forintot, míg a rizlingért a Balaton körül nettó 80 és 105 forint közötti árat adnak.

szüret

Tokaj-Hegyalján is már túl vannak a korai fajták szüretén (a két illusztráció) – fotó: Shutterstock

Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Világgazdaságnak elmondta, Tokaj-Hegyalján is már túl vannak a korai fajták szüretén, emellett elkezdődött a késői érésű szőlők szedése is. A tokaji borászok tapasztalatai alapján közölte, ígéretesek a mustok és a kierjedt borok is. Jó struktúrájú, szép savú, jó egyensúlyban lévő tételek várhatók és megvan az esélye, hogy egy jó évjárat legyen az idei.

Hozzátette, a kedvező időjárásnak köszönhetően megindult az aszúsodás folyamata. Ráadásul magasabb mustfokról, ami a jó minőségű aszú előállításának alapja.