Közlése szerint a Tokaj Kereskedőház a terveknek megfelelően 10 ezer mázsa sárga muskotály szőlőt vásárolt fel a termelőktől, kilogrammonként 140 forintért.

Elmondta: a furmint és hárslevelű felvásárlása, a 2013. évi nagyszüret a Tokaj Kereskedőháznál is előreláthatólag október közepén kezdődik, természetesen a szőlő érése és az időjárás függvényében. A rendszeres próbaszüretek és az eddigi felvásárlók információi alapján a szőlő érettsége a legtöbb helyen még nem éri el a 17 mustfokot, a tokaji minőségi kategóriát, ezért még várni kell a szürettel. Az elmúlt napokban hullott csapadéknak köszönhetően ugyanakkor már látszanak az aszúsodás jelei, s amennyiben a következő hetek időjárása száraz, napos lesz, jó aszútermésre van kilátás.

Goreczky Gergely hozzátette: érdemes az aszúra várni, hiszen 2013-ban az első osztályú termés kilójáért 2400 forintot fizet a Tokaj Kereskedőház. Közlése szerint az idei felvásárlási árak a minél magasabb mustfokú szőlő felvásárlását ösztönzik: 23 mustfoktól 165 forint, 25 fok felett pedig 200 forint a szőlő kilogrammonkénti ára.