Mindenkinek az az álma, hogy a gyümölcsfái bőségesen teremjenek. Azonban van az a mennyiség, amikor már a jóból is megárt a sok, különösen, ha hirtelen nem tudjuk, mit is kezdjünk a rengeteg, finom almával.

Persze ha télálló, semmi gond, hiszen tökéletes helye lesz a kamrában, de mi van akkor, ha nincs elég hely a kamrában? Semmi gond, arra is van számos nagyon finom megoldásunk!

1. Nyersen és reszelve is kiváló

Gyerekkoromban amikor náthás voltam, a nagymamám csodálatos reszelt almát készített nekem. A héjával együtt lereszelt almára egy citrom levét facsarta, és hogy ne legyen túl savanyú, szórt rá egy kis kristálycukrot. Még most is érzem azt a semmivel sem összehasonlítható, varázslatos ízt. Egészen biztos, hogy Mama reszelt almáját életem végéig meg fogom őrizni az emlékezetemben és a szívemben. De ha a kamrában is meg szeretnénk őrizni, arra is van mód.

alma

A sok alma rengeteg finomságnak szolgálhat alapjául. Fotó: Shutterstock

Mossuk meg jó alaposan az almát, és távolítsuk el a sérült részeket. Ezután reszeljük le, de nem szükséges meghámozni. Főzzünk ki befőttes üvegeket, majd töltsük beléjük a lereszelt almát, a tetejére öntve a reszelés során keletkezett levét. Adjunk mindegyik üveghez egy evőkanálnyi citromlevet. Tegyük a lezárt üvegeket dunsztba, a forrástól számított 20 percen keresztül. Hagyjuk a dunsztolásra használt edényben kihűlni az üvegeket és már mehetnek is a kamrába.

2. Készítsünk almabort

Az almabor készítéséhez az almához kilónként számoljunk 1 kg cukrot és 5 liter vizet. Az almát tisztítsuk meg, magozzuk ki és reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Tegyük nagy üvegbe, és öntsük rá a vízben feloldott cukrot. Takarjuk le egy konyharuhával, és tartsuk szobahőmérsékleten 8-10 napig, amíg a fő erjedési szakasz lezajlik. Ekkor szitán át kell szűrni és addig tartani, amíg teljesen letisztul. Az érési folyamat 3-4 hét alatt fejeződik be, ekkor lehet lefejteni és palackozni az elkészült almabort.

3. Se nem dzsem, se nem lekvár

A könnyű és finom almazselé remek kiegészítője lehet a reggeliknek. Kell hozzá 2 közepes alma, másfél csésze almalé, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipetnyi fahéj, egy kevés citromlé és két evőkanál keményítő. Az almákat meg kell hámozni, lereszelni, és közben folyamatosan citromlével locsolni, hogy nehogy megbarnuljanak. Egy edénybe öntjük az almalevet, hozzáadjuk a reszelt almát, a fahéjat és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg el nem kezd sűrűsödni. A keményítőt simára keverjük pár kanál vízzel, és hozzáadjuk a forrásban lévő almához. Egy kicsit hagyjuk, hogy rottyanjon, majd abbahagyjuk a főzését. Poharakba tesszük és hűtve tálaljuk.

4. Így tárold a kamrában az almát

Az almát a kamrában vagy a pincében, de mindenképpen fűtetlen, de fagymentes helyiségben kell tárolni. Ügyeljünk rá, hogy mindig egy rétegbe kirakva tároljuk az almát úgy, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz. Csak egészséges gyümölcsöt tároljunk, és hetente nézzük át, hogy ki tudjuk venni és fel tudjuk használni azt, ami romlásnak indult, nehogy elrontsa a többi almát is.

Enyhe időben nem árt, ha ki is szellőztetjük a helyiséget, de csakis addig, amíg fagypont alá nem csökken a hőmérséklet. Ha az alma ráncosodik, akkor tegyünk egy nagy tálba vizet, hogy növeljük egy kissé a helyiség páratartalmát. Ha nincs olyan helyiség, ahol az almát tárolhatnánk, addig, amíg megjelennek az első fagyok, erkélyen is eláll rekeszekben, letakarva.

5. Készítsünk almakompótot

Ez az örök klasszikus soha nem megy ki a divatból. Ráadásul pillanatok alatt elkészül. A megmosott és meghámozott almát daraboljuk fel és főzzük 15 perc alatt puhára. Tehetünk bele ízlés szerint fűszereket, citromot, vagy kizárólag felnőtt felhasználás céljából pár csepp rumot is. Kiváló önmagában, de sült húsok mellé is remek köret.

6. Az almalé egész télen feltölt minket energiával

Almalevet is készíthetünk az almából. Erre inkább a nagyobb méretű, lédúsabb alma a legmegfelelőbb. A megmosott almát daráljuk meg, és hagyjuk 2-3 órán át pihenni. Ezután préseljük ki, szűrjük le és csírátlanítsuk. Hűtőben tároljuk, de ne várjunk vele sokáig.

7. Aszalva is jó az alma

Az aszalt alma igazán kiváló csemege. Ha van aszalónk, akkor nagyon egyszerűen el tudjuk végezni a feladatot, de ha nincs, akkor sem kell és nem is szabad lemondanunk az aszalt alma adta élvezetekről. A konyhai tűzhely sütőjében pár óra alatt meg tudjuk aszalni, de ügyeljünk rá, hogy a sütő ajtaját ne csukjuk be teljesen, mert akkor nem jár a levegő.

alma lekvár

Az almából dzsem, kompót, bor, de még ecet is készülhet. Fotó: Shutterstock

8. Készíthetünk almaecetet is

Ehhez szükség lesz 1 kg almára, mindegy, hogy melyik fajtából. Kelleni fog hozzá még 20 dkg méz, 2 gramm élesztő és 4 dkg száraz, valódi barna kenyér. Mossuk meg az almát, vágjuk ki a magházát és reszeljük le. Tegyünk 1 liter vizet és 8 dkg almareszeléket egy nagy edénybe. Keverjük hozzá az élesztőt, a mézet és az összetört száraz kenyeret. Érleljük az egészet szobahőmérsékleten 10 napig, anélkül, hogy lefednénk. Érdemes hálót tenni a tetejére, hogy ne kerüljenek bele bogarak. Ezután szűrjük át és adjunk hozzá 10 dkg mézet. Tegyük üvegekbe, zárjuk le és másfél hónapig érleljük. Csak akkor töltsük át másik edénybe, ha ez zavarossá válik. Tároljuk hűvös helyen és használjuk, amíg el nem fogy.

Ezért egyél sok almát

1. Az almának magas rosttartalma mellett vitamintartalma is jelentős. A-, B- és C-vitaminban gazdag, de folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős.

2. Az almában lévő vízoldékony rostanyag, a pektin, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre nézve. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a székrekedést, a koleszterinszintet. Az alma magas káliumszintje pedig a vérnyomást csökkenti. Mivel nyáltermelő hatása van, segít csökkenteni a fogszuvasodást.

3. Az alma gyümölcssav tartalma jó hatással van a májra és a belekre. Méregtelenítő hatása segít a vese megóvásában, és a vese- és a húgysavkő kialakulásának csökkentésében.

4. A pár napos almakúra nem csupán a fogyást segíti, de kitűnő méregtelenítő is.

Almában gazdag napokat kívánunk!