Zöldségtermesztési szaklapokban és a FAO jelentésekben korábban olyan értékelések jelentek meg, hogy Európában az üvegházi uborkatermesztésben holland szakemberek tudják lehozni a legnagyobb mennyiségű termést egy négyzetméterről (átlagosan 68,38 kg-ot) – írja a freshplaza.com angol nyelvű hírportál.

uborka

Az uborkanövényt ábrázoló kép illusztráció! – fotó: Shutterstock

A Finn Üvegházi Termesztők Egyesülése viszont azt a meglepő hírt adta közzé, hogy náluk – ahol télen a külső hőmérséklet általában mínusz 25-30 fokig süllyed – évenként 3 termést betakarítva, egy négyzetméterre átlagosan 93,9 kg uborkatermés jut, sőt a legjobb termesztők jóval 100 kg fölötti termést is elérnek, az eddigi finn rekord pedig 200 kg/m2 volt.

Ehhez azt is figyelembe kell venni, hogy a finneknél a teljes uborkatermő felületnek több mint fele (50 hektárból 27) teljes évi termesztésre van berendezve.

A magasabb termés elérésében lényeges szerepe van a megvilágításnak. A finnek a megvilágításhoz LED-eket használnak, amelyeknek 2/3 részét a növények fölött, egyharmadát pedig a sorok között helyezik el.

Ennél a rendszernél nagyobb a kockázata a különböző fertőzéseknek, amit a finnek a tenyészkerti szaporító anyagok szigorú vírusmentesítésével igyekeznek kivédeni.

A finn uborkatermés több mint 90 százaléka jelenleg a belső piacra kerül, kisebb mennyiséget szállítanak Svédországba és a balti országokba, az export azonban az orosz embargó bevezetése óta számottevően visszaesett.

További hasznos, érdekes cikkeket talál kertészet, szőlészet rovatunkban!