A Syngenta Ventures és a japán Mitsui csoport arra készül, hogy befektessen egy izraeli agrár információ-technológiai cégbe. Kaliforniával ellentétben, a sivatagos Izraelben nem csupán az elmúlt években ismerték meg, hogy mit is jelent a forró, száraz időszak. Ezért a csepegtető öntözés és egyéb praktikák mellett az információ-technológia területén is értek el eredményeket a fejlesztők.

A PhyTech nevű cég 2011 óta dolgozik növényi szenzorrendszerek fejlesztésén, és ez keltette fel a svájci cég, valamint japán beruházó figyelmét. A PlantBeat egyéb adatok mellett méri a talaj hőmérsékletét és nedvességét, valamint azt, hogy mennyi vizet kapnak a növények. Az érzékelők az adatokat egy felhő szerverre töltik fel, ahonnan PhyTech app felhasználói letölthetik az elemzett adatokat a telefonjaikra.

mobilapplikáció

Az alkalmazás jelzi, hogy mennyire egészséges a növény – fotó: Shutterstock

„A Syngenta célja, hogy elősegítse a világ növekvő népességének fenntartható élelmiszer-ellátását. A termelőt helyezzük figyelmünk középpontjába, ezért is érdekes számunkra a PhyTech termelőközpontú megoldása, másrészt szeretnénk szélesíteni tevékenységünket azzal, hogy a növényvédelem új területére lépünk” – jelentette ki Michael Lee, a Syngenta Ventures ügyvezető igazgatója. A rendszert a legnagyobb gazdaságok közül néhány már használja az USA-ban, Brazíliában és Ausztráliában.