Kóbor Péter entomológus a Facebookon hívta fel a figyelmet egy új, idegenhonos inváziós kabócafajra, az élénkzöld lepkekabócára, amely hazánkban is megjelent.

Az élénkzöld lepkekabóca (Acanalonia conica) nagy testű és könnyen felismerhető élénk zöld színéről és széles elülső szárnyairól. Eredeti élőhelyén, Észak-Amerikában az amerikai lepkekabócával alkot közösségeket, amely faj itthon szintén inváziós kabócafajként ismert.

Az élénkzöld lepkekabóca fő kártétele, hogy a szőlő fiatal hajtásait felhasítva a növényi szövetekbe rakja le tojásait. Ez hegesedéssel, a hajtás elhalásával járhat, valamint a seben keresztül könnyebben juthatnak be bakteriális vagy gombás fertőzések.

élénkzöld lepkekabóca (Acanalonia conica)

Élénkzöld lepkekabóca (Acanalonia conica) – Fotó: Kóbor Péter Facebook


Az entomológus kiemeli, hogy Európában és hazánkban az élénkzöld lepkekabóca egyelőre nem okozott problémát, azonban terjedésének nyomon követése a potenciális károkozás miatt fontos.

Azt kéri, hogyha valaki észleli a fajt, esetleg fényképet tudn róla készíteni, az adatokat (város, cím, esetleg GPS koordináták) küldjék el a kobor.peter@atk.hu e-mail címre.