Gyökérzöldségfélék tápanyagellátása: mit ne rontsunk el, mit csináljunk jobban?
A gyökérzöldségek termesztéséhez ideális az éghajlatunk, alkalmasak a talajaink is, és igény is lenne rá, a megtermelt éves mennyiségnél (100-130 ezer/tonna) lényegesen többet tudna fogadni az élelmiszeripar.

Beruházása finanszírozásához a jelenlegi legkedvezőbb forrást itt találja!
Ha lehetséges, akkor pályázat útján, ha pedig muszáj, akkor hitel segítségével érdemes megoldani a beruházása finanszírozását. Ebben a cikkben arra talál választ, hogy most milyen támogatott finanszírozások állnak az Ön rendelkezésére.

Új malactakarmányt mutattak be, ami megfelel a legmodernebb elvárásoknak is
A tatai Sertés Road Show-n a vendégek megismerhették a legújabb sertéstakarmány-fejlesztéseket, és megtekintették az újonnan épült modern, mocsai kocatelepet is, ahol 2020-ra 50 ezer hízósertést fognak előállítani.

Magyar siker! Őszi lencsefajtákat nemesítettek Debrecenben, Európában először
Európában elsőként nemesített és regisztrált őszi lencsefajtákat a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete. Két új télálló fajta, a „Pinklevi” és a „Rézi” kapott állami elismerést.

lencse

Az őszi lencse elkerüli az aszályos, nyári időszakot, és megelőzi a nyári munkacsúcsokat – fotó: Debreceni Egyetem

Létezik garancia a nyereséges napraforgó-termesztésre?
Magyarország napraforgó-termesztése világviszonylatban kiemelkedő. Tanúsítja ezt a 2018-ban elért 3,002 t/ha-os országos termésátlag, aminek alapja a termelők által alkalmazott intenzív termesztéstechnológia és szakmai tudás. A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme az adott termőhelynek és termesztési körülményeknek leginkább megfelelő és nagy termőképességű hibrid, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá.

Változás jön a vetőmagpiacon
A Caussade Semences Hungary Kft. közel 10 éve képviseli a Caussade-genetikát Magyarországon, az 1953-ban megalapított Caussade Semences anyavállalat képviseleteként. A vetőmagpiac kihívásainak megfelelően követjük a piaci folyamatokat annak érdekében, hogy a legmagasabb elvárásoknak meg tudjunk felelni. Ezzel párhuzamosan szervezetünk is átalakul, folyamatosan fejlődik. A 2019-es év egy mérföldkő számunkra. Egy olyan állomás, mely kihatással van üzleti partnereinkre és kollégáinkra – írja a cég közleménye.

Próbáld ki az újdonságokat, a baromfi meghálálja! – VIDEÓ!
Baromfitenyésztő gazdálkodóknak szólt a Bábolna Road Show szakmai szimpóziumsorozat első állomása. Az intenzív termelés növekvő kihívásaira érdekes előadásokkal és a gyakorlatból merített példákkal mutatott megoldási lehetőségeket a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hogyan reagál a kukorica a hirtelen jött lehűlésre?
A 20-30 mm (az ország egyes részein akár 40 mm felett is) lehullott csapadék elegendő a kukorica pillanatnyi vízigényének kielégítéséhez. A kukorica szempontjából azonban kedvezőtlen, hogy a 4 -5 °C-os esővíz gyorsan lehűtötte a talajt, nagyjából ugyanerre a hőfokra. Hogyan éli meg ezt a fajta lehűlést a kukorica?

kukorica

Sem a foszfor, sem a nitrogén nem lesz felvehető a fiatal növények számára – fotó: Pixabay

Ne pazaroljuk a műtrágyát! Senkinek sem elérhetetlen a helyspecifikus tápanyag-utánpótlás
Hazánkban egyre több gazdaság nyit a precíziós, pontosabban a helyspecifikus gazdálkodás irányába, mely segít megérteni a területek változékonyságát. A helyspecifikus növénytermesztés a táblán belüli heterogenitáshoz való alkalmazkodást jelenti, melynek célja az inputanyagok leghatékonyabb felhasználása. Ehhez azonban ismernünk kell a területeinket, valamint a növények növekedését befolyásoló elemeket, különös tekintettel a hozamot korlátozó tényezőket.

Így lehet szárazság idején is eredményesen gazdálkodni
"Ezen a télen 26 százalékkal kevesebb volt a csapadék az elmúlt évtizedek átlagánál." Elindult hazánk legátfogóbb, víztakarékos gazdálkodási módjait ismertető rendezvénysorozata.

Növényvédelmi előrejelzés: Kiadós eső, majd melegedés – aranyélet a növényeinknek és a kórokozóknak is
Mostanában az előrejelzéseink inkább átcsúsznak a felhívás-figyelmeztetés kategóriába, s most is ebbe az irányba tendálunk. Örüljünk az ismétlődő, életet mentő májusi esőnek, de ezzel együtt készüljünk a védekezésekre is. Az Agroinform.hu 2019. évi 20. heti növényvédelmi előrejelzése.

növény

Ilyet is régen láttunk, víz áll az őszibúza-táblán – fotó: Agroinform.hu

Idén továbbfejlődött a tenyészállat-felhozatal Hódmezővásárhelyen
Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon – mint az OMÉK társrendezvényén – több mint 500 szakmai kiállító több mint 1000 tenyészállattal vett részt, 29 országból 53 000 látogatót fogadva.

Aszály idején a cirok jó megoldás, de etethetjük-e cirokszilázzsal a teheneket?
Száraz ősz és száraz tavasz. Kelésgyenge őszi tömegtakarmányok, elsősorban az Alföldön. Azóta már megérkezett a csapadék, de ez nem mindenhol segített. Ráadásul az ehhez hasonló időjárás bármikor megismétlődhet. Mit lehet tenni? Kényszerhelyzetben a cirokfélék megoldást jelenthetnek a növendékek számára, de vajon etethetjük-e a cirokszilázsokat tejelő tehénnel?

Családi tehenészetben robotizálni? – Mutatunk ennél meglepőbbet is! – VIDEÓ!
Amerikai farmerek gyakorlati tudásátadásával, hazai takarmányos szaktekintélyek előadásaival és sikeres magyar tejtermelő gazdaságok beszámolóival telt a Szarvasmarha Road Show szakmai nap.

Kimosódik a nitrogén, mire a kukorica felvehetné – hogy ne legyen ebből terméskiesés?
Hogyan küzdjenek meg a kukoricatermesztők az esős időjárás okozta tápanyagveszteséggel, a túlfejlett gyomokkal és a többi, aktuális kihívással? Erről ír a Magyar Kukorica Klub legfrissebb szakmai beszámolója.

traktor

A nitrogénműtrágyák soroktól távolabb eső része anélkül szökik meg, hogy a gyökerekkel találkozna – fotó: Agroinform.hu

Vészhelyzet a gyümölcsösökben! Teljes gőzzel támadnak a károsítók, köztük a tafrina is!
Nem szoktunk hozzá az ideihez hasonló nedves és hűvös tavaszhoz. Ez az időjárás ideális növénybetegségek terjedéséhez.

A magyar zöldség-gyümölcs ágazat fordulóponthoz érkezett
Teret kell adni a legújabb technológiáknak a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban, mert ezek nélkül nem tud sikeres lenni – mondta az agrárminiszter a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet nyílt napján csütörtökön Budapesten.

A külföldről behozott növények veszélyes károsítókat hordozhatnak!
Az utazás során külföldön gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak, ezáltal veszélyeztethetik a saját környezetünkben élő növények egészségét, akár komoly gazdasági következményeket is előidézve. Éppen ezért az idei turisztikai szezonban is kiemelten fontos a külföldről hazautazók felelős magatartása a növények behozatalakor.

Továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről
Továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről, noha azzal a tagállamok többsége egyetért – mondta Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.