A nagy hőségben néha már azt sem tudjuk, mivel oltanánk szívesen a szomjunkat. A vizet unjuk, a magas cukortartalmú italok pedig nemcsak hogy nem egészségesek, de még szomjasabbak leszünk tőlük, mint ivás előtt. A koffeintartalmú italokat is kizárhatjuk a hőség idején, hiszen ezekkel is csak folyadékot veszítünk, nem is beszélve az alkoholról, ami szintén nem ajánlott.

De akkor mivel olthatjuk a szomjunkat? A gyümölcsökre és zöldségekre természetesen ebben is számíthatunk. A belőlük készült ital, vagy modern nevén a "smoothie" ráadásul nem csak finom, de még azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat is képes pótolni, amit a nyári melegben elveszítettünk, például az izzadás által. Sőt, ilyen formában még a gyerekek is imádni fogják a gyümölcsöket és zöldségeket, így végre nem kell harcot vívni azért, hogy egészséges italokat fogyasszanak.

Mi az a smoothie?

A smoothie turmixolással készült alkoholmentes ital, amely gyümölcsöket, zöldségeket tartalmaz, de emellett tehetünk bele jeget, mézet, vagy akár tejet is. Először az Egyesült Államokban kezdték el forgalmazni az 1960-as években, de igazi népszerűségét a 90-es években érte el, amikor felértékelődött az egészségtudatos táplálkozás.

Az 1970-es évek elején Stephen Kuhnau, a Smoothie King nevű étteremlánc egyik alapítója kezdte el árusítani, ezután jelentek meg a kifejezetten gyümölcslé és gyümölcsturmix forgalmazásával foglalkozó bárok. Manapság a gyümölcslé- és zöldségturmix-forgalmazás több milliárd dolláros üzletággá vált, azonban akár otthon is nekiállhatunk, és elkészíthetjük ezeket a finom és egészséges italokat. A hagyományos smoothie pürévé turmixolt banánból, rostos narancsléből vagy szamócaléből álló keverék, amit jégkockákra öntenek, és szívószállal fogyasztják. A gyümölcsből minden belekerül a magokon és a héján kívül.

smoothie turmix

Kezdjük a napot egy egészséges smoothival, tele zöldséggel és gyümölccsel. Fotó: Shutterstock

Sok esetben maga a vásárló dönti el, mi legyen benne, emiatt a gyerekek is gyakran kapnak kedvet hozzá, ami lássuk be, néha csodaszámba megy, ha zöldségekről vagy gyümölcsökről van szó. Ami állandó, hogy mindig kell hozzá néhány friss gyümölcs és zöldség, de ezen kívül a határ a csillagos ég. Hígítható szódával, kerülhet bele méz, sőt, akár tej, vagy joghurt is.


A smoothie a dietetikusok szerint is nagyon egészséges, hiszen magas a rosttartalma, és nagyon gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Mivel reggeli energiaitalként is kiváló, érdemes otthon is elkészíteni, így könnyedén helyettesíteni tudjuk a naponta ajánlott, ötszöri zöldség és gyümölcs adagunkat.

Ezek a zöldségek és gyümölcsök igazi nagyágyúk, ha az egészségedről van szó

1. A gránátalma bővelkedik antioxidánsokban, és tele van antocianinokkal, aminek a vörös színét is köszönheti. Ezek segítenek, hogy fogyasztásával csökkentsük a szívbetegségek, az allergia, a rák és a diabétesz kockázatát. És van még egy jó hírünk vele kapcsolatban, hiszen a bőr öregedését is képes lelassítani. Érdemes a reggelt a belőle készült itallal, vagy gránátalmás müzlivel kezdeni, hogy egészségesen és energiával telve indulhasson a nap.

2. A citrom az egyik leghatékonyabb méregtelenítő. Rengeteg C-vitamint tartalmaz és segít visszaállítani szervezetünk lúg-sav bázisának egyensúlyát is. Így sokkal könnyebben tudjuk felvenni a harcot a méreganyagokkal szemben. Reggel éhgyomorra igyunk egy nagy pohár citromos vizet, ami segít lúgosítani a szerveztünket és beindítja az emésztést. De a zöldségekből vagy gyümölcsökből készült italt is gazdagíthatjuk vele.

3. A napi egy alma az orvost távol tartja, de mi semmi esetre se távolodjunk el tőle, hiszen rengeteg pektin található benne, amelyik szivacsként szívja magába a méreganyagokat. Az alma alacsony glikémiás indexű gyümölcs, ami azt jelenti, hogy lassan szívódik fel, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

4. A káposzta igazán olcsó, és hatékony tisztító. Vegyületei megvédenek a rákkal szemben, emellett igen kevés kalóriát, de annál több K- és C-vitamint tartalmaz.

5. A búzafű is igen hatásos méregtelenítő, klorofillal, aminosavval, vitaminokkal, ásványi anyagokkal valamint enzimekkel tele. A legjobb, ha lé formájában visszük be a szervezetünkbe.

6. A mandula még tej formájában is kiváló a méreganyagok ellen. Rengeteg magnéziumot, foszfort, kalciumot, vasat, folsavat és fitokemikáliákat is tartalmaz, melyek segítenek megelőzni a krónikus betegségeket.

7. A sárgarépa szintén kiváló méregtelenítő. A legjobb, ha nyersen rágcsáljuk, de italként is kiváló.

8. A paradicsom, sok hasznos tulajdonsága mellett segít megtisztítani a májat. A paradicsomlé a benne található rostnak köszönhetően remekül telít, így nagyon hatásos segítség a fogyókúra alatt. A friss paradicsomlé nagyszerű A- és C-vitamin forrás, így nem csak a szemünket védi, de erősíti az immunrendszert, és megőrizhetjük vele a fogaink és csontjaink egészségét is.

Piros színét a likopinnak köszönheti, mely segít megvédeni bennünket a rákos megbetegedésekkel szemben. A paradicsom B6-vitaminban is gazdag, így védve a szívet. Nagyon sok benne a rost, így képes növelni a jó koleszterin (HDL) szintet, a benne lévő niacinnak köszönhetően pedig csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintet. Emellett véd a szabadgyökök ellen, és még a barnulást is elősegíti. Csökkenti a legégés utáni pirosságot, összehúzza a pórusokat és segít leküzdeni az aknékat. Javítja az emésztést is, így mindenképp ott van a helye a reggeli italunkban.

gyümölcs smoothie zöldség

A smoothie receptek száma megszámlálhatatlan. Fotó: Shutterstock

9. A cékla szintén segít megszabadulni a sok méreganyagtól. Dúskál antioxidánsokban, rengeteg vasat, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagokat tartalmaz. Piros színét a benne lévő pigmenteknek köszönheti, mely neve a betacianin. Kutatások igazolták, hogy különösen hatásos emiatt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen. Mivel nitrátban is gazdag, hatásos vérnyomáscsökkentő szer, hiszen segít kitágítani az ereket. Erős májtisztító hatása miatt segít megszabadulni a méreganyagoktól, a betain pedig segít a zsírok lebontásában. Ezt a hatását pedig még fokozhatjuk, ha sárgarépával és uborkával együtt készítünk belőle italt.

A betain gyulladáscsökkentő is, és megelőző hatása is van. Nitrát tartalmának köszönhetően segíti a szervezet oxigén felhasználását, így edzések alatt is számíthatunk rá. Ha edzés előtt fogyasztjuk, kevésbé fogunk elfáradni, ha utána, akkor segít az edzés utáni regenerálódásban. Az állóképességet is javítani fogja. C vitamin tartalma kimagasló, így igazi immunrendszer bomba. De pontosan emiatt segít a bőrhibák eltüntetésében is, mivel a pigmentfoltokat is halványítja. Magas vas és folsav tartalma miatt segít a vérszegénység leküzdésében is.

10. Az uborka leve igazán hasznos, hiszen vitamin és ásványisó tartalma biztosítja számunkra, hogy ne csak kellemes, hanem hasznos üdítő is legyen. Az uborka rengeteg káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és nátriumot tartalmaz, de gazdag A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban is. A héja is vitaminforrás, így érdemes nem megszabadítani tőle fogyasztás előtt.

A sort még bőségesen lehetne folytatni, úgyhogy kalandra fel, és próbálj ki minél több variációt!