Tolnában már virágzik a Big Red kajszifajta, de mégcsak kinyílt virágszirmok sem kellenek a monília fertőzéséhez, mert a kajszi esetében a piros bimbókon, sőt a csészeleveleken keresztül is betud hatolni a gomba. Nem a bibén keresztül vezet az útja a vesszőkbe és onnan az ágakba. A rezes lemosás gyérítette a vesszőkön, rügypikkelyeken áttelelő gombákat. Azonban akinél gondot okozott a korábbi években, annak a kertésznek most is permeteznie kell!

Ma fényképeztem a Ceglédi óriás piros bimbóit. Nagy veszélyben vannak! Egy olyan gyümölcsmúmia alatt illetve egy olyan fertőzött vessző mellett ébredeznek, amik valószínűleg moníliások. Dr. Nagy Géza találkozott olyan fertőzéssel is, amikor a bimbófertőzés miatt, már a virágok sem nyíltak ki.

A monília hasonlóan fertőzi a meggyet is, már a megpattant rügyön keresztül is bejuthat a bimbóba. Ezért a „profik” az ültetvényekben, a folyamatosan nyíló meggynél már fehér bimbós állapotban védekeznek felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételnek pl. teljes virágzáskor, 80%-os sziromhullásban majd terméskötődés után.

kajszi és megggy

A nagy ültetvények 3-4 kezeléssel számolnak évente. Hűvös, párás tavaszon a kajszinál is indokolt lehet a két permetezés. Majd meglátjuk, hogy mennyi esőt kapunk és, hogy az milyen gyorsan szárad fel, meddig párolog a talajból. Ma délután fényképeztem Óbudán az Érdi bőtermő megpattant rügyeit, egy elhalt vesszőn pihen, mely talán épp a moníliától száradt be tavaly.

A tafrinához hasonlóan csak megelőzéssel védekezhetünk ellene. Ezek a III. kategóriás, felszívódó gombaölők engedélyezettek az idén kajsziban, cseresznyében, meggyben és őszibarackban monília ellen: Chorus 50 WG, Topas 100 EC, Teldor 500 SC, Switch 62,5 WG (inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják.), Signum WG, stb. Csak őszibarackban engedélyezett a Prolectus.

Jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen a kezelés. Teljesen be kell fednünk a rügyeket,virágokat! Permetszereink tapadását, esőállóságát a cseppek szétterülését növelhetjük a tapadásfokozók hozzáadásával. Több biostimuláló készítménynél leírták a moníliák elleni mellékhatást. A növény ellenálló képességét növelik, és ezzel segítenek minket a küzdelemben. Az „egyszerű anyagok” közül őszibarackban és cseresznyében a csalán kivonatát ajánlják a moníliás virágfertőzés ellen.

Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtek. A kajszivirágok tövénél apró mézgacseppek is megjelenhetnek. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ez a meggynél különösen feltűnő. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó.

A vesszők elszáradása gyakran megáll, nem folytatódik a vázágak és a törzs felé, de a szakirodalom a teljes fapusztulást sem zárja ki. A gyors metszés segíthet! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat. A cseresznye, az őszibarack, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény is károsodhat a virágfertőző moníliától.