Mostanában, ahogy végigjárjuk a határt vagy betérünk a mázsaházba, megráncosodik a homlok látva a rengeteg munka, idegeskedés és pénz eredményét. Pedig még mindig a "szent" hozam a legfőbb meghatározója az eredményességnek.

A rovaroknak egyre jobban kedveznek az évjáratok, az enyhe tél és a növekvő átlaghőmérsékletek, így a kívánatos hőösszeg hamar összegyűlik. Nekünk meg egyre szűkül az eszköztár. Nagyon észnél kell lenni, megfelelő kezelési időpontot és ahhoz passzoló hatóanyagot választani (abból a sokból). Nagyot nyílt a védekezési olló.

Jó példa a vetésfehérítő elnyújtott rajzása, ami miatt később mindig volt tojás, kelő lárva és imágó is. Csak többé-kevésbé lehetett visszanyomni a kártételt elfogadható szintre. És ez a könnyebbik pálya!

Drótféreg kikelt repcében és búzában

Drótféreg kikelt repcében és búzában

1. ábra: Őszi vetésű növények alatt is megtaláljuk a drótférget – fotó: UPL Hungary Kft.

A talajlakó lárvákkal sokkal nehezebb. Nem látod őket, nem tudod, mikor, hol vannak, milyen idősek éppen. Csak a lankadó növények mutatják ősszel (1. ábra) és tavasszal, hogy köszönik, jól megy soruk és egyre többen vannak!  Ráadásul a vetésváltás szűkülése kapcsán egyre több a kalászos elővetemény és ezzel együtt gabonafutrinka lárva – csócsároló – kártétel is.

A növényvédelmi tevékenységet szabályozó rendelet világosan fogalmaz. A nehezen irtható kártevők ellen a földhasználónak és termelőnek csávázással, talajfertőtlenítéssel védekezni kell. (Lásd: 43/2010 FVM rendelet 2§, 1. pont)

Őszi búzában, árpában használjuk a cipermetrin hatóanyagú Signal-t, mert a drótféreg mellett a gabonafutrinka csócsároló lárváját is hatékonyan irtja. A készítmény hatásosságát a termelői tapasztalatok mellet kísérleti eredmények is igazolják. (2. Ábra)

A hajtás- és gyökértömeg alakulása a kontroll, nem csávázott (kék) és a Signal 300 ES rovarölő csávázószerrel (narancssárga) kezelt parcellákon

2. ábra: A hajtás- és gyökértömeg alakulása a kontroll, nem csávázott (kék) és a Signal 300 ES rovarölő csávázószerrel (narancssárga) kezelt parcellákon – diagram: UPL Hungary Kft.

A Signal-ban levő cipermetrin talajban használva sokkal hosszabb tartamhatású. Itt nincs degradáló UV sugárzás, nincs gyors hőmérséklet és nedvesség változás. Egyenletesen gázosodó és erős repellens hatása révén védőzónát képez a vetőmag köré, amit 4 cm vetésmélységet tartva tudunk maximalizálni. A speciális formuláció (ES) jó segítség a hatáskifejtés elnyújtásában. A Signal igen jól fed, erős színt ad, és könnyen keverhető gombaölő készítményekkel. Csávázás alkalmával a 2 literes dózisban 630 g hatóanyag kerül minden vetőmagtonnára.

Egyre kisebb vetőmagnormával és tőszámmal dolgozunk. Hogy ki tudjuk használni az őszi időszak nevelő hatását, egyre korábban vetünk. Ez viszont jóval hosszabb kitettséget jelent a növények, és jóval nagyobb kockázatot jelent a zsebünk számára! (3. Ábra)

Pusztuló növények durumbúza

3. ábra: Pusztuló növények: durumbúza – fotó: UPL Hungary Kft.

Nekünk pedig minden elvetett magra, kikelt növényre szükségünk van az optimalizált hozam eléréséhez. A tökéletes csávázás jó befektetés, egy jól beállt állomány és végül a jó hozam kulcsa.

Ehhez ajánljuk technológiai csomagunkat, amely a Signal mellett a professzionális Rancona i-Mix gombaölő csávázószerünket is tartalmazza. Csomagunk 10 tonna vetőmagra használható fel.

Gabonafélék vírusvektorai elleni védekezésre a kontakt hatású Cyperkill Max (cipermetrin) 0,05 l/ha vagy Deltaphar (deltametrin) 0,2 l/ha készítményeinket ajánljuk, valamint hatóanyag rotáció kapcsán tetvek ellen a pirimikarb hatóanyagú Aphox készítményünk használatát is 0,25-0,3 kg/ha dózisban.

Kérdésed esetén kérjük, hívj, keress bennünket.

Az UPL Hungary Kft. szakértő csapata nevében:

Vados Csaba
csávázószer termékfelelős

upl