A Nébih arról tájékoztatott, hogy szakembereik november 29-én tartottak helyszíni ellenőrzést a Sauska és Társa Kft. villányi borászati üzemében. Mivel a pincészet többek között több borászati tétel nyomon követését nem tudta hitelt érdemlően igazolni, a hatóság a vizsgálat lefolytatásáig elrendelte a – meg nem nevezett – tételek zárolását és forgalomból történő visszahívását. További részleteket a hatósági eljárás lezárását követően közölnek.

A pincészet a honlapján azt írta: a Nébih a villányi borászatban egy rutinvizsgálatkor a fogyasztói azonosítók pontatlanságára vonatkozó, engedélyezéstechnikai jellegű problémát tárt fel "bizonyos palackos tételekre vonatkozóan", amelyeket átmenetileg vissza kell vonni a kereskedelmi forgalomból. Mivel a visszahívás engedélyezéstechnikai jellegű, a borok fogyaszthatóságával, beltartalmi, valamint élvezeti értékével semmilyen módon nem áll összefüggésben.

bor

Villányi borokat vont ki a forgalomból a Nébih – fotó: Shutterstock

A pincészet a villányi tételek visszavonásáról értesítette partnereit, együttműködik a hatósággal, és belső vizsgálatot is elrendelt. A hatóság egyidejű vizsgálata a tokaji tételekre is kiterjedt, ott mindent rendben talált a hatóság. A pincészet további részleteket nem kívánt közölni.