A fenti idézet egy több mint 15 évvel ezelőtti repcetermesztési technológiai leírásból származik, amelyet ki kell egészítenünk azzal, hogy mára már a kórokozók elleni védekezések és a regulátorok alkalmazása is a kártevők elleni védekezés mellet az intenzív repcetermesztés elengedhetetlen elemévé léptek elő.

Rátérve a mostani idényre a rendkívül enyhe tél miatt már jóval a vegetáció megindulása előtt tudni lehetett: az idei repce szezon sem fog hasonlítani az ezt megelőzőekre. Lehetett érezni, hogy idén még jobban oda kell figyelni a repcére. Ennek ellenére volt meglepetés bőven.

Az első szokatlan dolog az volt, hogy szinte észrevétlenül kezdődött el az állományok hosszanti megnyúlása. Erre magyarázat lehet a februári napi átlag hőmérséklet alakulása, amely ekkor a növény fejlődéséhez szükséges aktív hőmérsékleti küszöb környékén vagy felette alakult. Március 12-én feljegyeztem magamnak: a gyümölcsfák mostani állapota alapján a vegetáció legalább 2 héttel előrébb jár a megszokotthoz képest.Ezért a kifejezetten gombaölő hatóanyagú regulátor készítményeknek, mint aFolicurSolo vagy Tilmor kijuttatását is előbbre kellet hozni. Így egy jól időzített kezeléssel több helyen növelni tudták a repce növények elágazásainak számát. Gyengébb eredményt csak azokban a régiókban tapasztaltak, ahol a csapadék hiány állandósult, és a stressz hatására a növények hamar elérték a virágzás stádiumát.

A melegebb évjáratok szoktak rovarosak lenni - és ez a régi tapasztalat idén is beigazolódott. Az első szárkárosítók is korán megjelentek, de nem ők jelentették az igazi kihívást. Fénybogár és bundásbogár gradáció jellemezte valamennyi repcetermesztő körzetünket. Állomási rovarosok csapdázási eredményei alapján, de a gyakorló szakemberek tapasztalatai alapján is elmondható, hogy az enyhe téli időjárás jótékony hatást gyakorolt e két kártevő túlélési esélyére, és ennek következtében az időközben virágzás előtti stádiumba lépő repce táblákat tömegesen lepték el. Komoly problémát jelentett, hogy lecsökkent az alkalmazható rovarölő hatóanyagok és készítmények száma: az idei tavaszi idényben három különböző hatóanyag csoportba tartozó rovarölő közül lehetett választani, és ezek alkalmazhatóságát kijuttatási idejét nagy részben környezeti veszélyességük (hasznos élő szervezetekre gyakorolt hatásuk) szabja meg. A virágzás végéhez közeledve elmondható, hogy ésszerű választással, a hatóanyagok tudásának figyelembe vételével és jó időzítéssel sok helyen megfelelő hatékonysággal védték meg a repcét a rovarkártevők ellen, 3-3,5 szer kezelve átlagosan egy táblát. Ezek közül 1,5-2 kezelés biztos, hogy a virágzási időre összpontosul, ahol be kell tartani a beporzó rovarok jelenléte miatti korlátozásokat, és az alkalmazott méhekre nem jelölésköteles készítmények (pl. Biscaya) engedély okiratát. Ez a szám ugyan magasabb mint amit az előző években megszoktunk, de a fent említett két kártevő idei egyedszáma alapján mindenképpen indokolt volt. Lényeges kiemelni, hogy hosszabb távon csak a hatóanyagok megfelelő rotációjával lehet elvárni ezen készítmények megfelelő hatékonyságát.

Ennek a lapszámnak a megjelenésekor már a virágzáskori gombaölő kezeléseken is túl lesznek a termelők. A repcetáblák állapota és a Húsvét óta lehullott csapadék mennyisége alapján ennek végrehajtása inkább a Dunántúlon volt indokolt, de az Alföldön is sok esetben elvégezték ezt a kezelést a Bayer új gombaölő szerével a Propulse-al.

A betakarításig hátralévő időben a repce növény a becők és a magok kinevelésére valamint az olajtartalom kialakulására használja fel a rendelkezésre álló tápanyag és víz készleteket. A jó kondícióban lévő állományok magasabb ezermag tömeggel és magasabb olajtartalommal fogják meghálálni a jó időben jó hatékonysággal végrehajtott növényvédelmi beavatkozásokat és az esetlegesen lehulló csapadékot. A termésérés időzítéséreaz idei évben még rendelkezésre fog állni a glufozinát-ammonium hatóanyagú Zopp, a betakarításkor a becők felnyílásából eredő pergési veszteség csökkentésére pedig a tavalyi évben bevezetett Lamfix készítményünket javasoljuk. Ez a kezelés az érésgyorsítóktól eltérően a betakarítás időpontjának rugalmasabb megválasztását teszi lehetővé, valamint védi a vágásérett repceállományt a szeszélyes időjárási viszonyok (szél és vihar) következtében bekövetkező termésveszteségektől.

Javaslatunk, hogy ha csak önmagában a „ragasztós” technológiát alkalmazzák, a Lamfix kijuttatását az őszi káposztarepce várható betakarítása előtt 2,5 - 3 héttel időzítsék, amikor a becők legalább 30 %-a már érett. Állományszárító készítményekkel (pl.: Zopp) kombinációban a szemek 20-30 %-os nedvességtartalmánál, a várható betakarítás előtt 7-14 nappal kell kijuttatni. E két technológián kívül lehetséges a Lamfix és az állományszárító készítmény külön menetben való kijuttatása is.

Csorba Csaba