"Az Országos Syngenta Borverseny nemcsak cégünk, hanem a borászati szakma számára is meghatározó jelentőségű esemény. Emiatt is nagy örömmel tölt el minket, hogy két év kényszerszünet után ismét, immár huszadik alkalommal rendeztük meg a nagyszabású versenyt. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen nagy számú, összesen 501 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a jubileumi borversenyre", hangsúlyozta Eric Thomas. A Syngenta Duna Régiójának növényvédelmi marketingvezetője ismertette: az idei borverseny bírálói 262 fehér-, 166 vörösbort, 53 rozét, 10 pezsgőt, 8 gyöngyözőbort és két sillert minősítettek. A 2022-es évjáratból 216 nevezés érkezett.

Eric Thomas

Eric Thomas a díjátadón – Fotó: Syngenta

Növényvédelmi szempontból a tavalyi évjárat a szélsőségek éve volt. Borvidékenként, de azon belül akár dűlőnként változó volt a szőlőbetegségek szerepe. Az év jelentős részét jellemző aszály miatt a kórokozók csak lokálisan egy-egy helyen okoztak jelentősebb problémát. A szeptemberi csapadéknak köszönhetően azonban a szürkepenész okozott jelentős kártételt az ország szinte egész területén. Természetesen ez a növényvédelem szempontjából kedvező helyzet nem több, mint évjárati sajátosság, és továbbra is számolnunk kell a szőlőt veszélyeztető betegségek megjelenésével", mondta Eric Thomas az elmúlt év termesztési tapasztalataival kapcsolatban.

Mindenképpen ígéretesek a 2022-es évjáratú borok, annak ellenére, hogy a súlyos aszály miatt sok volt a bizonytalanság a termesztés sikerességében. Az illatos szőlőfajták – Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Muskotály – esetében kifejezetten jó évjárat lett a 2022-es, és sok helyen a kékszőlők is minőségi termést hoztak. A 28 aranyérmük is jelzi, hogy a nehézségek ellenére minőséget képviselnek az évjárat borai. A korábbi évjáratokból érkező „versenyzőkkel" együtt rendkívül kiegyenlített, erős mezőnyt alkottak a jubileumi borversenyen, így nem volt könnyű dolga a zsűrinek, értékelt Nyitrainé Dr. Sárdy Diána. A MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója, a zsűri elnöke kifejtette: „a hazai szőlőtermesztésben folyamatos a fejlődés. Az elmúlt évtizedekben számos európai fajtát honosítottak meg a szőlészek Magyarországon, ilyen újabb fajta például a Syrah. Az éghajlati változások következtében a Kárpát-medence mikroklímája egyre inkább dél-európai termesztési viszonyokhoz kezd hasonulni, ez nemcsak lehetőségeket, de kihívásokat is tartogat a szakma számára. Ide tartozik egyebek mellett a magasabb alkoholtartalom kezelése a szüret megfelelő időpontjának megválasztásával, amely most már minden évben fejtörést okozhat a szőlészeknek-borászoknak."

borok

Borkóstoló a díjátadó után – Fotó: Syngenta

A jubileumi borverseny díjátadó gáláján a kategóriagyőzteseknek járó SynVino-díjat kapott

  • a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft. 2017-es Béres Tokaji Hatputtonyos Aszúja,
  • Maróti Attila 2022-es Zenitje,
  • a Maul Zsolt Premium Winery 2018-as Dávid cuvée-je,
  • valamint a Szentpéteri Borpince 2022-es Nero Rosé Válogatása.

Synvino díjas borászok

A SynVino-díjasok és Nyitrainé dr. Sárdy Diána – Fotó: Agroinform

Nagyarany elismerést vett át

  • a Cerazus Hun-Kert Kft. (Cabernet Franc, 2018),
  • a Fitomark-94 Kft. (Tokaji Hatputtonyos Aszú, 2004),
  • a Sauska Borászat Villány (Cuvée 7 Villány, 2018),
  • a Schieber Borászat (L'aura Cuvée, 2019),
  • valamint a Tolcsva-Bor Kft.- Sajgó Pincészet (Tokaji Hatputtonyos Aszú, 2013).

Rajtuk kívül 114 arany, 312 ezüst és 66 bronz minősítéssel jutalmazta a borászokat a zsűri.

Syngenta borverseny

Öt borászat vett át nagyarany elismerést – Fotó: Syngenta

Horváth Tamás, a Syngenta Magyarország szőlő- gyümölcs növényvédelemért felelős fejlesztő-mérnöke előadásában bemutatta azokat az új klimatikus tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a szőlőtermesztőknek, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy a tavaszi időszakban lassan kezdődik meg a felmelegedés, amely hátráltatja a szőlő fejlődését, viszont a szüret hetekkel előbbre tolódik. Ez a változás felülírhatja az eddigi gazdálkodási rutinokat is.

Bemutatta a Syngenta egyik legújabb, II. kategóriás biológiai készítményét, egy baktériumalapú gombaölő szert, amely alkalmazható szőlő, paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, uborka, cukkini, dinnye szamóca és saláta termesztésében is. Az új készítmény további tulajdonságai: jó keverhetőség, kiemelkedő UV-stabilitás, ökológiai gazdálkodásban is használható, 1 napos ÉVI (élelmezés-egészségügyi és a munkaegészségügyi várakozási idő), tárolása nem igényel speciális körülményeket.

A SynVino-díjas borászokkal és Nyitrainé dr. Sárdy Diánával készült interjúk hamarosan elérhetőek lesznek az Agroinformon.