Zelenák István : A tokaji aszú titkai

Kiadó:
Agroinform Kiadó
Ára:
4000 Ft,-
ISBN:
9789635029518
Oldalak száma:
200
Könyv mérete:
210x220 mm x mm
Leírás:

A szerző, Zelenák István tokaji szőlőtermelők leszármazottja, maga is fél évszázadot meghaladó tapasztalatok hordozója. Ez a kötődés meghatározza a tanulmányok szemléletét és mondanivalóját.

Mint bortermelő, a „Károlyi Gáspár emlékbora” elnevezése, saját 5 puttonos aszújára a legbüszkébb. Ugyanis a borvidék egyik legmagasabb, 34 tf. %-os cukorfokú terméséből 2002-ben palackozott természetes aszúbor ez, mely a Vizsolyi Biblia fordítójának 1583-ban exemptált, a tokaji Kis-Mézesmálon fekvős Gyepös szőlője területén, a a szerző mai munkája eredményeként – és a természet adományaként – jött létre. Szellemi termékei közül az 1571. évben Tokajban keletkezett Garay-féle osztálylevél, melyet a sátoraljaújhelyi levéltárban – sok neves kutató nyomdokain haladva – felfedezett.

A bort nemcsak kóstolgatni kell, de beszélgetni is kell róla, mondják. Az sem baj, ha megtermeljük.

Mint a „borok királya” termelője ajánlja írásait a Kedves Olvasónak!

4000 Ft,-

Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék

Előszó            

a borvidék kialakulása             

Évmilliók üzenete 

Tokaj vidéke szőlőkultúrájának keleti hagyományai 

Az első írott történelmi források 

Az első nyugati telepesek 

A tatárjárás utáni telepítések 

A Tokaji-borvidék fejlődése a 14–15. században 

Az „ismeretlen” Hegyalja           

A tokaji bor megjelenése a nemzetközi borkereskedelemben         

A szerémi bor

„Tarcall, Zanto, Lyska: „Oppida vini optimi feracia” 

A szepességi városok és Kassa közvetítő kereskedelme  

Miért Tokaj?         

A tokaji aszú készítésének történelmi körülményei (16–17. század)           

A kezdetek: általános érdeklődés az édesborok iránt 

A tokaji aszú születése 

Szikszai Fabricius Balázs a szőlőművelésről 

Szepsi Laczkó Máté és legendája 

Aszúszüret és aszúkészítés a 17. század közepén

Kitekintés: természetes és „csinált” aszúborok 

Lőcse szabad királyi város erdőbényei szőlőgazdasága 

A lőcseiek Bényén

A bényei bor Lőcsén 

Lőcse város szőlőinek további sorsa

Közvetlen tapasztalatok szerepe az aszúborok készítésében            

A történelmi körülmények fontosabb változásai 17–18. században 6

Aszútermelés és -készítés a 18–19. században 

19. századi tapasztalatok

Adatok 20. századi aszúkészítési gyakorlathoz

Az évjáratok megítélésének tapasztalatai 

A „kis jégkorszak” és a tokaji aszú termelésének virágkora          

A borút a történeti irodalomban

A történelmi borút fogalmáról          

Középkori előzmények

A hegyaljai bor szállítási útvonalai

A hegyaljai bor és a nagyvilág 

Változások kora: a 16. század 

A tokaji bor kivitele a 17. és 18. században

Régi utakon, új piacok felé

A szőlőtermő területek klasszifikációjának történelmi tapasztalatai a Tokaji borvidéken           

Termőhely kiválasztás és eredetvédelem

A szőlőterületek osztályba sorolása a 18–19. században 

A Matolai-féle osztályozás 

A Dercsényi-féle dűlőbesorolás

A Kaszner-féle dűlő-osztályozási jegyzék 

A Tokaj-Hegyaljai Albumban található dűlőbesorolás 

A dűlők térbeli rögzítése és ábrázolása  

Az azonosítás akadályai 1

Következtetések 

A furmint szőlőfajta 400 éve a tokaji borvidéken             

A furmint fajta és elnevezése megjelenése a Hegyalján 

A Furmint fajta leírása

Tokaj szőlőtermelése a filoxéravész után (1885–1945)          

Válság és kiútkeresés:

Tokaji szüreti napok 

A szőlőtermelés és borkereskedelem alakulása az 1930-as években

Tokaji Bortermelők Társasága 

Tokaj titkai             

A borvidék termőhelyei 

A tokaji Hétszőlő 

A klimatikus tényezők szerepe (A tokaji Hétszőlő példája)

A mádi Királyhegy és környéke

A Zombori-Királyhegy 

Erdőbénye: A természeti lehetőségek és a táj sajátosságai (Béres Rt, Tóth György, Homonna Attila és mások szőlői) 

Keresztúrtól Szegilongig (Patricius Borház, Tokaj Nobilis és sok más birtokok szőlői) 

Bodrogkeresztúr, Kakas (Hegyfark) (Demeter Z. ültetvénye)

Abaújszántó: a Kis- és Nagysátor (A Pendits Kft. ültetvényei) 

Az ember szerepének mai megközelítése. Aszú- és szárazbor-készítés a 21. században

Béres Szőlőbirtok és Pincészet 153

Melléklet:  A szőlő, mint gyógyhatású növény         

(Dr Mátyás Ernő geológus véleménye, 2005.)          

A tokaji borvidék története       

Die Geschichte des Tokajer Weinbaugebiets           

 

The History of the Tokaj Wine Region          

Histoire de la région viticole de Tokaj          

Historia de la región vinicola de Tokaj            

Historia tokajskiego regionu winiarskiego            

Dejiny tokajskej vinohradníckej oblasti            

Иштван Зеленак: История региона токайского вина (Русское предисловие)