Csók Márta : Félig nyitott ajtó

Kiadó:
Agroinform Kiadó
Ára:
1650 Ft,-
ISBN:
978888-963-06-4748-9
Oldalak száma:
168
Könyv mérete:
120x200 mm x mm
Leírás:
Tökéletesen világos számomra, hogy egy egész értelmiségi generáció csődjéről van szó benne, arról, hogy a diktatúra éveiben némely nemzedéktársam nemcsak a külső, polgári szabadságjogokat nélkülözte, hanem az egymáshoz fűződő érzelmi szabadságról is lemondott, hiányát „hozzáírva” a külvilág morális adósságához. Ennyiben gyöngébbek voltunk a magyar polgárság Márai, Szerb Antal és Zsolt Béla jóvoltából megismerhető prototípusainál, mert azok bizonyos joggal hivatkozhattak a valláserkölcsi, csonkamagyar mikrokozmosz provincializmusára.
Külön érdekessége a műnek, hogy a nők, noha rálátásuk élesebb a férfiakénál, tőlük való érzelmi függésükben képtelenek egyetlen felszabadító tettet kicsiholni magukból s nincs az a tragédia, amely eltántorítaná őket a férficentrikus világképtől, attól a tévhittől, hogy okvetlenül ezek között az okos és rendes, de döntésképtelen pasik között kell és lehet választaniuk. Mint történész, merem állítani, hogy a mostani elitnek nemzedékileg a volt demokratikus ellenzékhez kötődő része szinte már csak a mentalitását vitte át az új világba, ahova 1990-ben szorongó bevándorlókként megérkeztünk.
Rendkívül finom a nő és a férfi másfél évtizedes szerelmi háborúságának a rajza, a titkos légyottok, elharapott mondatok, el nem küldött levelek iróniája, az egyezményes megmentő élethazugságok precíz leleplezése és a hősnő (az elbeszélő Én) hiánytalan önreflexiója. A belső monológ és a levelek kellő feszültséget hoznak létre az utólagos cselekményszervezés és a korabeli történés között, a szegény és szürke tárgyi valóság pedig a kedélytelen vagy nyomasztóan kedélyes éra hangulatát adja vissza.

Dalos György
író
1650 Ft,-

A megrendelő szállítási adatai átadásra kerülnek az Agroinform Kiadó és Nyomda Kft. részére a kiadvány kiszállítása céljából.

Tartalomjegyzék

Tartalom

I. rész

A hiányzó fejezet       

II. rész
Szavak és mozdulatok       

III. rész
Közeledések és távolodások       

IV. rész
Párhuzamosok és kereszteződések      

V. rész

Beszélgetések és hallgatások   

VI. rész
Kérdések és válaszok       

VII. rész
Várakozások és találkozások    

VIII. rész
A hiányzó fejezet vége

[bezárás x]